Három premierre készül a színház

2010-10-27 05:36

Csárdáskirálynő, A képzelt fösvény beteg, Csalóka Péter – javában készül az évad első három premierjére a Szegedi Nemzeti Színház, amely tavaly a vidéki teátrumok közül a legnagyobb mértékben tudta növelni látogatottságát.
A Szegedi Nemzeti Színház a 2008-as 86 ezer 546 főről 2009-ben 102 ezer 960 főre tudta növelni a fizető nézők számát, ezzel a vidéki teátrumok közül a legdinamikusabb növekedést produkálta. Gyüdi Sándor főigazgató a keddi sajtótájékoztatón a HVG adatai nyomán arról beszélt: 122 százalékos a nézőszám emelkedése Szegeden az elmúlt évek átlagához képest. Felhívta a figyelmet arra is: a színházi szférát az improduktív kategóriából átsorolták a nemzeti erőforrások közé, amit szemléleti váltást is hozhat.

Október 1-jén, a zene világnapján tartja a színház a szezon első premierjét: Kálmán Imre Csárdáskirálynőjét a nyáron mutatták be a 41. Trieszti Operettfesztiválon – péntektől hazai szereplőgárdával láthatja a közönség. Tasnádi Csaba, a koprodukciós előadás rendezője szerint ez az operett – amelynek dalait szinte minden percben játsszák valamilyen formában a világon –, igazi hungarikum. Vendégként Bucsi Annamária alakítja Szilviát, Kóbor Tamás pedig Edvint.

Nemcsak rendezője, hanem egyik szerzője is az október 8-tól a kisszínházban látható A képzelt fösvény beteg című vígjátéknak Bodolay Géza, aki két jól ismert Moličre-darabot ötvözött eggyé. A főrendező úgy fogalmazott: reméli, hogy párbeszédben lesz az előadás az értő közönséggel – és az értetlennel is. A jellegzetes karaktert játszó Szilágyi Annamária szerint kerek, szórakoztató darab született.

Sándor János állítja színpadra Weöres Sándor Csalóka Péter című mesejátékát, amit Weber Kristóf zenéjével október 26-án mutatnak be. A rendező azt reméli, a gyerekek tanulnak majd belőle. A társulat új tagja, Rédei Roland hobbiját, a gitározást is hasznosíthatja a produkcióban.

In memoriam Gregor József címmel október 30-án rendezik meg a 20 éve alakult Szegedi Operabarátok Egyesületének jubileumi estjét, amellyel a szervezet alapítójára is emlékeznek, és a világjáró basszista nevét viselő alapítvány először adja át a Gregor József-emlékérmet. Az egyetemi Őszi Kulturális Fesztivál több programjának is a színház ad otthont: 11-én a debreceni Fodrásznő vendégszerepel, 14-én nyílt napot tartanak színházöleléssel és „Beugrással".

Délmagyarország

2010.09.28.