Donizetti-vígoperánk sikere az Armel Operafesztiválon Bécsben

2017-07-02 21:38

2017-től Budapest mellett az osztrák főváros ad otthont a 2008-ban Szegedről indult Armel Nemzetközi Operaverseny és Fesztivál eseményeinek. A Szegedi Nemzeti Színház operatársulata július 1-jén, szombaton este rendkívüli sikerrel mutatta be fesztiválprodukcióját, Donizetti pár éve a szegedi repertoárban Farsangi kalamajka címen játszott vígoperáját, az Ilgiovedìgrasso-t.
Toronykőy Attila rendező olasz nyelven újította fel a produkciót, tekintettel arra, hogy döntőbe jutott versenyzőként francia operaénekes, MorganeHeyse alakította Nina szerepét, és a nemzetközi közönség – valamint az internetes közvetítés révén a nagyvilág – számára az eredeti nyelven való előadás nyilvánvalóan könnyebbé teszi a befogadást. A versenyzőn kívül is több szerepben újabb énekesek mutatkoztak be: Ernesto alakítója Balczó Péter, Camilla Laczák Boglárka, Cola Szélpál Szilveszter volt, míg az eredeti szereposztásból ezúttal is Cseh Antal énekelte Sigismondo, Dani Dávid az Ezredes, Doszpod Kristóf Teodoro és Himmer Veronika Stefanina szerepét. Az olasz nyelvű előadás és a bécsi helyszín újabb poénokat inspirált. A fergeteges mókázást és a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével zajlott, Gyüdi Sándor által dirigált virtuóz zenei megvalósítást a közönség kirobbanó lelkesedéssel fogadta.
Az előadást az Arte francia-német kulturális csatorna internetes változata élőben közvetítette, és az év végéig a honlapján visszanézhető a http://www.arte.tv/fr/videos/076006-003-A/il-giovedi-grasso-de-gaetano-donizetti-armel-opera-festival címen. Az Armel Fesztivál hagyományaihoz híven a honlapra kattintva a nézők szavazhatnak az általuk legjobbnak ítélt produkcióra, de a közönségszavazás a szokásosnál korábban, idén már július 3-án éjfélkor zárul. A fesztivál eredményhirdetése július 4-én este lesz a Thália Színházban; ekkor derül ki, hogy melyik versenyző nyerte a legjobb előadó, illetve melyik társulat a legjobb produkció díját.