Ha valamire hangsúlyt helyeztem, akkor az a mese…

2018-02-01 12:06

…mondja Tóth Miklós A Félőlény rendezője.

– Miért fontos mese a Félőlény?
– A félelmeinkről mesél Békés Pál, a bénító, sokkoló, majd az aktivizáló, ösztönző hatásáról. Talán azt sugallja, nézzünk szembe velük – és esetleg már ennyi is elég lehet ahhoz, hogy legyőzzük őket. De találunk gondolatokat arra is, hogy ha szörnyek uralkodnak a világban, miként cselekedjünk – hasonuljunk-e a többséghez vagy bátran vállaljuk másságunk, maradjunk hűek magunkhoz. Ugyanakkor egy fontos hittétel is ez a könyvek elengedhetetlenül szükséges volta mellett. Olvasás nélkül lehet élni ugyan, de nem érdemes..

– Mi az oka a népszerűségének?
– Talán az, hogy fontos gondolatokat oszt meg velünk a szerző, de nem egy tudákos, száraz tandrámaként, hanem egy bűvölő mese remek, kedves karakterein keresztül. Persze a népszerűségét Várkonyi Mátyás zenéje is garantálja.

– A mai fiatalok nem olvasnak. Véleménye szerint sarkallni fogja a gyerekeket a történet az olvasásra?
– Biztosan van, aki nem olvas. De hát a felnőttek sem olvasnak! És persze az ellenkezője is igaz. Sok fiatal olvas. Legfeljebb nem azt az irodalmat, amit az előttük járók jónak gondolnának. És sok felnőttet is ismerek, akik szintén sokat olvasnak. Tény, hogy régebben a tömegközlekedési eszközökön sokkal többen olvastak, mint mostanában, amikor az okos telefonok átvették az uralmat. De azért mert nem látjuk, nem lehetünk annyira biztosak ebben…

– Mennyire helyez hangsúlyt a rendezés arra, hogy nem jó beállni a sorba, még akkor sem, ha az tűnik az egyszerűbb megoldásnak?
– Ha valamire hangsúlyt helyeztem, akkor az a mese. Azt szeretném, hogy repüljünk a mesével, és repüljön velünk az idő. Aztán ha később valamelyik gondolat vissza-visszatér, külön öröm…

– Békés Pál remek humora ebben a darabban is megmutatkozik. Mennyire tartja fontosnak a humort a színpadon?
– A színházban, csakúgy, mint a színházon kívül nélkülözhetetlen. Mint a levegő.

– Valódi színházi élményben részesülnek a gyerekek: szellemes szöveg, jó zenék, szép látvány. Mire törekedtek a látványvilág kialakításakor?
– A mesét kell, hogy szolgálja, a bevonódást kell segítenie. Varjas Zsófi tökéletes partner ennek megteremtésében.

– Milyen a csapat?
– Nagyon jó. Mind a hat szereplővel már dolgoztam Szegeden, jó velük játszani, mert szeretnek játszani.