Gazdát cserélt a stafétabot a színházban

2018-05-30 14:50

Lezárult egy tízéves korszak a szegedi színház történetében. Ma évadzáró társulati ülésen adta át jelképesen a stafétabotot a társulatot tíz évig vezető Gyüdi Sándor, a kinevezett új főigazgatónak, Barnák Lászlónak, aki egy jól teljesítő színházat vihet tovább.
A 2017/2018-as évadban összesen 310 saját előadást láthattak a szegedi színházbarátok.
Az évad legtöbb nézőt vonzó darabja a János vitéz volt, amelynek harminchat előadását több mint 14 ezer 500-an látták. Ha a vendégjátékokat is számoljuk, akkor szinte egyetlen este sem maradtak színházi élmény nélkül az évadban a szegediek – derült ki a szerdai évadzáró társulati ülésen.
Kozma József szerint a jó színház megjavítja az életünket.
– Egy jó színházhoz pedig nemcsak jó társulat, hanem jó közönség is kell! – emelte ki a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottsága elnöke.
Az önkormányzatnak a technikai és pénzügyi feltételek biztosítása mellett segíteni kell a közönséggé nevelést is. Ezért civil szervezeteket és egyéb kulturális rendezvényeket – többek között iskolai színházi előadásokat – is támogat.
A magunk mögött hagyott évad eredményeit a társulat eddigi vezetője, Gyüdi Sándor főigazgató foglalta össze.
Elsőként az operatagozat munkáját értékelte, amely – a vendégszereplések mellett – összesen 91 alkalommal lépett fel Szegeden. Az évad öt bemutatója közül a legnézettebb János vitéz mellett több mint 10 ezren látták a Bál a Savoyban előadásait is.
A drámatagozat kilenc hónap alatt nyolc bemutatót tartott: legtöbbször, tizenkét alkalommal a Ványabácsit adták elő, de nagy előadásszámban ment a János király, az Amadeus és a Kazamaták című darab is.
A gyermekeknek színre vitt Félőlény harmincnyolc előadását 13 ezer 385-en látták – ami szintén rekordnak számít.
Két új koreográfiát mutatott be az évadban a Szegedi Kortárs Balett, amelyeket összesen huszonegy alkalommal láthattak a szegedi nézők. Ezen túl két korábbi táncestjüket is bemutatták, összesen öt alkalommal.
A legnagyobb nézettséget a zenés daraboknál a Bál a Savoyban érte el, itt az átlagos nézőszám 475 volt előadásonként. A kisszínházi darabok között egy ősbemutató, az Utánképzés vezet, átlagosan 229-en ültek a nézőtéren egy-egy előadáson.
A művészek is csúcsokat döntöttek az idén. Borsos Bea 113 este állt a színpadon, a férfiak közül pedig Gömöri Krisztán tartja a színpadra lépések számában a rekordot, őt 98 alkalommal láthattuk valamilyen szerepben.
A társulat új, kinevezett főigazgatója, Barnák László a következő éved terveiről és feladatairól szólt. A két játszóhelyen összesen tizenöt bemutatót tartanak a 2018/2019-es évadban: három opera, három vígjáték, négy színmű, egy musical, két zenés gyerekdarab, valamint két balettpremier várja majd a színházlátogatókat jövő év májusáig.
A műsorterv változatos: újra felfedezett klasszikusok és kortárs művek, prózai és zenés darabok egyaránt szerepelnek a kínálatban.
A színészekkel és rendezőkkel még folynak az egyeztetések és több castingot is tartanak.
Az intézményt július 1-jétől irányító színész-rendező arról is beszélt, hogy az új évadban kilenc korábbi társulati tag már nem vesz részt, helyettük viszont öt új színészt szerződtettek és több vendégművész is részt vesz majd a darabok színpadra állításában.
Barnák László sikeresnek nevezte a május második hetében indított előbérletezési kampányukat: eddig 11 millió 345 ezer forint folyt be a színház kasszájába, amely komoly segítséget jelent az őszi bemutatók színpadra állításában.
Hagyományosan az évadzárón adták át a város és a színház művészeti elismeréseit.

A 2017/2018-as színházi évad díjazottai:

Vaszy Viktor-díj Pál Tamás karmester
Makó Lajos-díj Csorba Kata színművész
Imre Zoltán-díj Takács Zsófia táncművész
Énekkari nívódíj Somogyvári Tímea Zita
Varga Mátyás-díj Tapodi Mihály lakatos
SZTE közönségdíj Waskovics Andrea és Pataki Ferenc
Évad énekese Kelemen Zoltán
Évad ifjú énekese Turpinszky Gippert Béla
Évad ifjú énekesnője Ádám Zsuzsanna

Forrás: szeged.hu