Elhunyt Gyuris Imre, a Szegedi Nemzeti Színház énekkarának meghatározó művészegyénisége

2018-07-11 19:40

Társulatunk megrendülve tudatja közönségével, a szegedi operakultúra híveivel, hogy a Szegedi Nemzeti Színház énekkarának meghatározó művészegyénisége, Gyuris Imre, életének 62-ik évében rövid betegség után, tragikus hirtelenséggel elhunyt.
Több mint négy évtizede, 1977-ben lett színházunk tagja. Édesapjának hangi adottságait és zenei képességeit örökölte, így értékes baritonja fiatalon eljuttatta az operaszínpadra. A magas színvonalú operatársulatban működő énekkarban hamar megbecsülést szerzett zenei biztonságával, precíz szereptudásával, kiváló játékkészségével. Bár szólamának akkoriban több olyan tagja volt, akire komoly szerepeket is bíztak, a fiatal énekes vezéregyéniséggé nőtte ki magát. Magánénekesi babérokra sohasem vágyott, de hamar alkalma nyílt szóló feladatokban is bizonyítani tehetségét. Legfőbb erénye ugyanakkor mindvégig az volt, hogy „vitte a hátán a szólamát”, biztos belépései megadták a kellő határozottságot társainak is. Tudására mindig lehetett számítani többek között a felújítandó produkciókban végrehajtandó színpadi feladatok több év elteltével is hajszálpontos felidézése terén. Az operatársulat vezetői, az előadások karmesterei és rendezői számára Gyuris Imre évtizedeken át a kórus meghatározó alakja volt.
A Szegedi Nemzeti Színház énekkara ezekben az évtizedekben számos jelentős kül- és belföldi sikert ért el. A kórus kiváló teljesítményében komoly osztályrésze volt Gyuris Imrének; fellépett Szerbiában, Csehországban, Ausztriában, Svájcban, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban, Olaszországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában, fesztiválok elismerései mellett az operatársulat 1989-ben Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjban részesült. Különösen büszke volt rá, hogy kollégái elismerése nyomán 2008-ban Énekkari nívódíjban részesült. Az utóbbi években számos televíziós és internetes közvetítésben szerepelt. A Szegedi Szabadtéri Játékokon legalább száz produkciójában énekelt. Idén még megkezdte a Rigoletto próbálását, de egy eleinte nem is nagy jelentőségűnek látszó mozgási nehézség, majd súlyosbodó egészségi probléma végzetessé vált. A társulatot megdöbbentette a tragikus hír: Gyuris Imrét örökre elvesztettük. Nélküle már más lesz a Szegedi Nemzeti Színház énekkara, de hisszük, hogy személye és munkássága a kollégák és barátok szerető emlékezete mellett megmarad a közönség operai élményeiben is.

Szegedi Nemzeti Színház