Kicserélik a színház díszletraktárának tetőszerkezetét – 37,3 millióból a csarnokok ereszcsatornáit is újjáépítik

2018-07-31 08:59

Évtizedekkel ezelőtt ígértek új bázist a Szegedi Nemzeti Színháznak, végül a dorozsmai, volt olajos barakkokat kapták meg. Az új főigazgató jelezte az önkormányzatnak, hogy a díszletraktár beázik, a tetőcserére a pénzügyi bizottság több mint 37 millió forintot hagyott jóvá.
A nagyszínház külső lépcsőjének javítása, valamint a színészlakások felújítása után újabb, a teátrumot érintő felújításról szavazott a pénzügyi bizottság. A szerdai ülésen egyhangúlag támogatták, hogy bruttó 37,3 millió forintból a Díszlet utcai telephely csarnokainak palatetejét fémlemezre cserélik, továbbá az ereszcsatornát is újjáépítik.

Már az 1960-as évek óta a Szegedi Nemzeti Színház telephelyeként működik a Díszlet utcai bázis. A területre később 3 darab, egyenként 600 négyzetméter alapterületű, nagy belmagasságú csarnokot építettek. – Eredetileg a jelmezek, bútorok és a díszletek tárolására szánták az egymás mellett lévő csarnokokat, ám a jelmezeket már az átadás évében barakkokba helyeztük át, mert nyáron belepte a nyárfaszösz a ruhákat – tudtuk meg Molnár Zsuzsa díszlettervezőtől.
A fűtés és szigetelés nélküli csarnokok fölött rég eljárt az idő, a palatető repedezett, több helyen lyukak tátongnak rajta, így beázik. Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója lapunknak elmondta, a Díszlet utcai telephely épületeinek teljes körű rekonstrukciója olyan sok pénzt emésztene fel, hogy azt csak kormányzati vagy európai uniós pályázatból tudnák megvalósítani, a mostani tetőcsere jóformán arra elegendő, hogy ne menjenek tönkre az ott tárolt bútorok és díszletek. Azért is fontos az állagmegóvás, mert az előadásokkor használt lépcsőket, ablakokat és ajtókat sosem dobják ki, hiszen számtalan darabban használni tudják, legfeljebb átfestik azokat, a nagyobb díszletelemeket pedig átalakítják a kollégák.

Megtudtuk, hogy a tetőcseréhez nem kell kipakolni a csarnokokat, csak kisebb tereprendezésre lesz szükség, amit augusztusra időzítenek. A főigazgató reméli, hogy ősszel befejeződnek a munkálatok.

Forrás: Délmagyarország