Hivatalosan is elindult a jubileumi évad a Szegedi Nemzeti Színházban

2018-09-04 16:46

Megtartotta Évadnyitó Társulati Ülését a Szegedi Nemzeti Színház. Barnák László főigazgató köszöntötte az intézmény régi és új munkatársait, valamint ismertette a jubileumi évadra vonatkozó elképzeléseit, Dr. Botka László polgármester pedig biztosította a társulatot arról, hogy az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a minőségi munkához minőségi feltételeket tudjon szavatolni.

A polgármester először is boldog új évet kívánt a társulatnak, majd elmondta, lesz mit ünnepelni az új évben és évadban: a szegedi nagy árvíz utáni újjáépítés 140. évfordulóját, a város 300. és a színház 135. születésnapját. Megfogalmazta, tradicionális értékek vesznek körül bennünket a színházban és a városban, a cél pedig az értékek bölcs őrzése, nem pusztán konzerválása; a változó világhoz alkalmazkodva minden korban újjá kell építeni ezeket az értékeket.

Dr. Botka László kitért arra is, hogy a színház igazi munkáltatója a szegedi közönség, az a 170.000 lakos, akik igényeihez a teátrumnak alkalmazkodnia kell. A polgármester szerint jó kezekben van az intézmény, a cél pedig az, hogy minden szegedi találjon olyan előadást a repertoárban, amely közel áll hozzá és gazdagabbá válhat általa.

Barnák Lászlótól megtudtuk, a Szegedi Nemzeti Színház kollégái nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékok munkáját segítették, képviselték az intézményt a Szegedi Ifjúsági Napokon és az önkormányzat ünnepi rendezvényein. A vezetőség célként tűzte ki maga elé, hogy Szeged közösségi életében hangsúlyosan növeljék a színház jelenlétét.

A jubileumi évadot a főigazgató három szóval jellemezte: nemzeti, jelenidejű és márkaépítő. Hazai szerzők klasszikus és kortárs műveit állítják színpadra, a jelenlegi társadalmi problémákra fókuszálva – direkt politizálás nélkül –, és a produkciók látványvilágát is az erős, vizuális ingerekhez szokott nézők igényeihez igazítják. Hangsúlyos szakmai és kritikai figyelmet szeretnének kiváltani, és ezt a figyelmet a művészekre irányítani.

Barnák László szavaival élve az intézmény minden tagjának felelőssége, hogy a színháznak bizalmat szavazó nézők elmondhassák: a Szegedi Nemzeti Színház a nap fénypontja.

Még 6 hétig tart a bérletértékesítés a Szegedi Nemzeti Színházban. Az előző évados bérletek megújítására szeptember 14-ig van lehetőség, új bérleteket pedig október 12-ig válthatnak a nézők.
Jegyiroda: 6720 Szeged, Stefánia 6. (Bejárat a művészbejáróval szemben)