Kellemesen csalódott Medveczky Balázs – A Vígszínház után Szegedre szerződött a Szentivánéji álom fiatal színésze

2018-10-05 11:15

Két hét alatt megszerette a várost a Szegedi Nemzeti Színház fiatal új színésze, Medveczky Balázs. Tavaly fejezte csak be a színművészetit, majd a Vígszínházba szerződött, most viszont úgy érezte, itt lehetősége van fejlődni, tanulni. A Szentivánéji álomban Oberont alakítja és az egyik mesterembert, Dudást.
Medveczky Balázs szülei miatt szinte a Magyar Állami Operaházban nőtt fel, mivel édesapja és édesanyja is karmester. 25 évig végig ott volt neki a zene, a mai napig dobol, igazi audiofil. 12 éves koráig szinte csak komolyzenét hallgatott – nem a szülei miatt, hanem saját akaratából. Hat évig a balett volt a központban, aztán három évig a kortárs tánc, végül belekóstolt a színészetbe. Fel is vették elsőre a színművészetire. Célja a fejlődés, hiszen annak nincs vége egy diplomával.
– Másfelé vágytam, el a pesti megszokottságból. Sokan mondták: vigyázz, ha elmész vidékre, ott ragadsz. Szerintem ilyen nincs. Ha valahol nem érzem jól magam, akkor fogom magam, és elmegyek. Ez nem egy helyspecifikus szakma.

A fiatal színészt azután kereste meg Barnák László, a szegedi színház igazgatója és Horgas Ádám főrendező, miután már közölte Eszenyi Enikővel, a Vígszínház igazgatójával, hogy nem marad a
teátrumban. Az évad és a szereplehetőségek győzték meg véglegesen, hogy Szeged mellett tegye le a voksát. A Szentivánéji álomban Oberont alakítja és az egyik mesterembert, Dudást. Karácsony előtt a Valahol Európában Hosszújaként lép színpadra, jövőre pedig A gyilkos című kortárs orosz drámában és Alföldi Róbert rendezésében, Az álszentek összeesküvésében játszik majd.

– Fontos, hogy milyen lesz egy előadás, de szerintem fontosabb az, hogy kikkel dolgozom együtt. Jó szerepeim vannak, és tehetséges emberek vesznek körül. Hálás vagyok, hogy Horgas Ádámék megelőlegezték nekem a bizalmat. Látszik, hogy valami új dolog indul, amiben nagyon bízom. Nagy szakmai kíváncsiság irányul Szeged felé, és ígéretes dolgokat hallani a jövő évadról is.

Medveczky Balázs Pesten is játszik még, A Pál utcai fiúkban hol Cselét, hol Bokát alakítja, de feltűnik a II. Edwardban és a Félkegyelműben is. Szegeden lényegesen kevesebb előadása lesz egy hónapban, mint Budapesten volt. Ott előfordult, hogy majd harmincszor lépett színpadra havonta, a monotonitás pedig azt hozta ki belőle, hogy nem mindig élvezte, amit csinált. – A sűrű menetrend miatt már nem volt extra nap, ha játszottam. Emiatt aztán 25 éves létemre elkezdtem valami nem létező rutinból dolgozni. A volt osztályfőnököm, Máté Gábor mondta mindig, hogy jó a rutin, de minden szerepet a nulláról kezdünk – magyarázta.
Szegeden egyelőre csak próbálnak, délelőtt és este is. A kettő között a fiatal színész szöveget tanul, ruhapróbára jár, néha főz, de sokszor a csapattal ebédel, közösen fedeznek fel helyeket. Mindenki nyitott és kedves, nem tudna olyan embert mondani a csapatból, akivel ne találta volna meg a közös hangot. Sok közös jelenete van Poroszlay Kristóffal, aki Puck szerepét játssza a Szentivánéji álomban – szeret vele dolgozni. Azonban nemcsak a társulatot kedvelte meg, hanem a várost is.

– Csak akkor tudatosult bennem, hogy jövök, amikor már a pesti albérletem üresen állt. Akkor kicsit megijedtem. Előtte egész nyáron vártam is, de féltem is tőle, hiszen mindig Pesten éltem. Szeged nekem egy abszolút pozitív csalódás, ingerszegényebbnek gondoltam, de itt gyakorlatilag mindig van valami fesztivál. A munkában pedig nyoma sincs a „ki vagy, és mit akarsz itt?” légkörnek.

Medveczky Balázs úgy érzi, most hozta életében a második legjobb döntést. Az első az volt, hogy 16 évesen eljött a balettintézetből: nem hiányzik neki az a világ, mivel szerinte ott nem egyéniségek nevelésén van a hangsúly, hanem mindenkit egyformára akarnak faragni.

– Egyik döntésemet sem bántam meg, sőt, elég szerencsésen alakult az eddigi életem, hiszen a zenész és táncos múlt előnyt jelent ebben a szakmában.

Szentivánéji álom – premier a Nagyszínházban

Az egyik legtöbbet játszott Shakespeare-vígjátékot mutatják be ma este 7 órától a Szegedi Nemzeti Színházban. A Szentivánéji álom Arany János klasszikus fordításában kerül színpadra, a teátrum új tagozatvezető-főrendezője, Horgas Ádám ezzel a produkcióval debütál rendezőként Szegeden. A nem mindennapi jelmezeket és a díszletet Bujdosó Nóra és Horgas Péter tervezte. A mai premieren találkozhat a közönség először a társulat több új színművészével is.

Forrás: Délmagyarország