1984: próbálják a Nagy Testvér disztópiáját

2020. március 11.
1984: próbálják a Nagy Testvér disztópiáját

Orwell klasszikusát, az 1984-et állítja színpadra Horgas Ádám főrendező. Az örökösök Magyarországon kizárólag neki engedélyezték egyéni adaptáció bemutatását, tehát április 17-én ismét ősbemutatóban lesz része a nézőknek a Szegedi Nemzeti Színházban.

 

Technikailag is bonyolult folyamat vár az 1984 alkotóira. Barnák László főigazgató elmondta, nagy szerepe lesz a mozgás- és látványvilágnak, valamint Horgas Ádám rendezéseire jellemzően a zene is nagy hangsúlyt kap. 

Áprilisban egy szerelmi történet bontakozik ki a színpadon. Ezt a románcot Orwell egy olyan társadalmi rendbe illesztette, amely maximalizálja az emberi elnyomást, kiöli az érzelmeket és az egyéni gondolatokat. A rendező igyekszik ragaszkodni a regény dramaturgiájához, ami nem egyszerű, hiszen kevés párbeszédet alkalmaz.

„Komolyan veszem Orwell brutális figyelmeztetését, amely minden politikai helyzetre aktualizálható. Igaz, ilyen társadalmi rend nincs a földön, de vannak országok, melyek csak egy lépésnyire állnak tőle,  mások pedig folyamatosan  efelé haladnak. George Orwell bemutatta, hogyan veszítik el az egyének az emberi értékeiket egy ilyen társadalomban. A figyelmeztetés mivolta abban áll, hogy vegyük észre, ha a valós társadalmunk lépéseket tesz hasonló világ kiépítése felé, és ne tartsunk vele. Bízom benne, hogy olyan erővel tudjuk majd ábrázolni ezt a fiktív világot, hogy célba érjen az üzenet” – mondta a Horgas Ádám.

Dokumentarista produkciót láthatnak a nézők. Realista játékmódot álmodott meg a rendező, de látványvilág szempontjából kifejezetten teátrális előadás készül, különleges vetítési technikákat alkalmazva. A díszlet szinte végig mozgásban lesz, elvégre az orwelli világnak fontos része a média jelenléte. Ezt erősítik majd a televíziók is.

„Tapogatózom még, merre is induljak. Winston Smith egy kisember, a mi adaptációnkban pedig olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy ő, a karakterem végig a színen van. Többször is megtalált már ez a helyzet. Itt nem kell erőteljesebb jeleket adnom a nézőknek, hiszen végig velem tudnak létezni abban a közegben, amit a tánckarral megteremtünk nekik. Ebben a közegben kell nekem megtalálnom a helyemet” – magyarázta Rétfalvi Tamás, a darab főszereplője. 

A díszletért Horgas Péter, a jelmezekért Bujdosó Nóra felel. A mozgásért Bodor Johanna kezeskedik, aki a Valahol Európában című musicalt is koreografálta. Meghívott vendégként O’Brient Alföldi Róbert alakítja és két új színész is feltűnik a produkcióban: Daróczi Klarissza és Varga Hunor mint Parsons lány és Parsons fiú.

(„Azt hiszem, tekintve, hogy a könyv végül is paródia, valami hasonló dolog tényleg megtörténhet. Jelenleg ebbe az irányba tart a világ. Világunkban nem lesz más érzelem, csak félelem, harag, diadalmaskodás és megalázkodás. A nemi ösztönöket eltörlik. Az orgazmust betiltjuk. Hűség nem lesz, csak párthűség, de mindig ott lesz a győzelemittasság. Minden pillanatban ott lesz a győzelem mámora, annak az érzése, hogy eltiporjuk az ellenfelet, aki gyámoltalan” – mondta Owell a halálos ágyán. )

George Orwell 1984 című regényének Horgas Ádám által készített adaptációját Bill Hamilton, a néhai Sonia Brownell Orwell hagyatékának irodalmi kezelője engedélyezte.