Gálaműsorral támogatja a színház a THEALTER fesztivált

2021. május 18.
(A kép illusztráció)

Május 21. nagy nap lesz a Szegedi Nemzeti Színház életében: fél év után először gördül fel a függöny a közönség előtt. Szeged napjáról a színház olyan gálaműsorral emlékezik meg, ahol a művészek egyéni műsorszámokkal lépnek fel. Az est bevétele a THEALTER Fesztivál megrendezését támogatja.

A Szegedi Nemzeti Színház színművészei, magánénekesei, táncművészei többek között Szilágyi Annamária, Szaszák Zsolt, Rácz Tibor, Ágoston Katalin, Gömöri Krisztián, Réti Attila, Kónya Krisztina, Vajda Júlia, Szélpál Szilveszter, Máthé Beáta, a Szegedi Kortárs Balett , valamint a Kövér Béla Bábszínház és Balogh József, a MASZK Egyesület elnöke, művészeti vezetője lép fel május 21-én, pénteken 19 óra 30 perckor a Szegedi Nemzeti Színház gálaműsorán.

A kétszer 60 perces előadás több üzenetet is magában hordoz: egyrészt jelentheti a pandémia utáni újranyitást, másrészt a Thealter Nemzetközi Színházi Fesztivált évek óta megrendező MASZK Egyesület támogatását és munkájának elismerését fogalmazott Toronykőy Attila, a pénteki gálaműsor rendezője:

Szegednek nem elég a nemzeti színház, az alternatív vonalat képviselő MASZK Egyesület munkájára is szüksége van a közönségnek véli a rendező. Mint ismeretes, idén nem nyert a minisztériumtól működési támogatást az egyesület, amely 1992 óta működteti befogadó színházként a szegedi Régi Zsinagógát, és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált. Ezért döntött úgy a nemzeti színház, hogy a gálaműsor jegybevételét felajánlja a fesztivál megvalósítására. Az est éppen ezért stílszerűen Balogh József szavalatával kezdődik.

Toronykőy Attila továbbá hangsúlyozta, egy-egy műsorszám az idei szabadtériből is ad némi ízelítőt, utalva arra, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok immár a nemzeti színház égisze alatt folytatja munkáját. Például Szaszák Zsolt az idei szabadtérin látható Puskás című musicalből ad elő részletet.

Nemcsak a közönség éhezett ki a színházra, a színészek is nagyon vágytak már az élő játékra. Ezért a vegyes műfajú gálaműsorban helyet kap a kortárs balett, a tánckar egyik szólistája, az énekkar. Kortárs és klasszikus költők versei, sanzonok, musical- és opera részletek hangoznak el. Csorba Kata saját versét szavalja el, Bánvölgyi Tamás Bukowszki: A ponyva című darabból ad ízelítőt.

A gálaműsor a jelenleg hatályos kormányrendelet értelmében védettségi igazolvánnyal látogatható.

Jegyvásárlás a teátrum honlapján, valamint hétköznap 10 17 óra között a színház jegyirodájában lehetséges.