Játék a sötétben, ami leginkább világos: rövidzárlat és vakrepülés a bezárt Kisszínház színpadán

2021. február 19.

Újabb elkészült produkció kerül be a szegedi színház képzeletbeli színdarabraktárába. Megtartották a Black Comedy főpróbáját. Peter Schaffer bohózatával együtt már négy kész előadás várja a pandémia végét és persze a bemutatót.

Tavaly november 20-án mutatták volna be Méhes László rendezésében a legsikeresebb magyar musicalt, A padlást. A darab ugyan elkészült, a házi főpróbát is megtartották, de bemutatni már nem tudták. A járvány végéig ugyancsak Csipkerózsika álmát alussza, a 39 lépcsőfok című Hitchcock-krimi és két, előadáskész kisopera is.

Január közepén pedig megkezdték Peter Shaffer Black Comedy című vígjátékának próbáit is, amelyet az eredeti műsorterv szerint február 19-én mutatnának be, de a holnap esti premier a járványveszély miatt elmarad. Ma tartották a házi főpróbát.

A sikergyanús bohózatot egy visszatérő rendezőpáros állította színpadra. A „K2-es fiúk”, Benkó Bence és Fábián Péter tavaly a nagyszínház deszkáin gondolta újra Lúdas Matyi történetét.

Az alkotópárosnak most egy ízig-vérig angol vígjátékot kellett színpadra vinni, ami nagyon kompakt, a legkisebb részletek is hihetetlen alapossággal ki vannak dolgozva. Éppen ezért nagyon sok csapdát is rejt.

A két fiatal rendező arra törekedett, hogy miközben lubickolnak a színészek a helyzetkomikumokban, hiteles emberi történetek is kikerekedjenek a darab végére. A játék a sötétben alcímet viselő komédiát 1965-ben írta Peter Shaffer angol drámaíró.

A teljes cikk a Szeged.hu oldalán olvasható.