Vágy (Bernarda Alba háza, Coppélia, Koncert tangóharmonikára és zenekarra)

Szegedi Kortárs Balett
Vágy (Bernarda Alba háza, Coppélia, Koncert tangóharmonikára és zenekarra)
mese felnőtteknek
kisszínház
Kategória: 
Bemutató
Bemutató: 
2020. február 28. 19:00

Bernarda Alba háza

 

A táncmű egyfajta sűrítmény, a Lorca mű olvasása után bennem kialakult érzések, gondolatok esszenciája, lenyomata. Nem a dráma történetét és karaktereit akarom megmutatni, hanem a bezártságból, az elfojtásokból adódó feszültséget, a vágyakozás erejéből táplálkozó egymás ellen fordulás természetét. A Bernarda Alba háza fő mondanivalója az egyéni boldogságot eltipró társadalmi kötöttségek bírálata. Lorca remekül érzékelteti a visszafojtott szenvedélyek fülledt légkörét. Aki meghajlik a kemény hagyományok előtt, magára vállalja az örök boldogtalanságot. Aki lázad ellene, aki derűt, boldogságot igényel, az belepusztul. “Nem halál s kiközösítés illetné azt, aki az évszázados morális szabályok helyett vágyainak és érzéseinek enged, ám amíg a puritán társadalom befolyása ilyen erős, fájdalom fog kísérni minden egyéni boldogságkeresést és akaratot.” Lorca szavakkal, dallamokkal, színekkel harcolt az emberi méltóságért, egyenlőségért, méltányosságért, demokráciáért.

 

Táncolják:

Szigyártó Szandra, Takács Zsófia, Bocsi Petra, Kovács Enikő, Nier Janka, Wéninger Dalma

Vincze Lotár / Kiss Róbert

 

Zene: Manuel de Falla

Fény: Stadler Ferenc

Díszlet kivitelező: Scabello Bt.

Jelmez: Bianca Imelda Jeremias

Koreográfia: Juronics Tamás

 

 

Coppélia

Az ismert vagy az ismeretlen dolgoktól való félelem sokszor irracionális.  A közösséghez tartozás vágya az egyik legősibb ösztönünk, ugyanakkor félelmeink forrása lehet. A magunkra hagyatottságtól való gyermeki szorongásunkat a tudatunk néha felerősíti.  A magány elől való menekülés sokszor útvesztőbe vezet. A Coppélia-történet egy utazás története, amelynek célja megtalálni a szerelmet, mely feloldja a főhős magányát, értelmet ad létezésének.

 

Táncolják:

Takács Zsófia, Czár Gergely, Wéninger Dalma, Szigyártó Szandra, Claudia Elvetico, Vincze Lotár, Zsadon Flóra, Bocsi Petra, Kiss Róbert, Nier Janka, Kovács Enikő, Adam Bobák, Kaiser Fruzsina, Graziano Bongiovanni

 

 

Zene: Delibes, Patty Pravo, Gennaro Cosmoparlato

Fény: Stadler Ferenc

Díszlet kivitelező: Scabello Bt.

Jelmez: J. D. S.

Koreográfia: Enrico Morelli

 

 

Koncert tangóharmonikára és zenekarra

 

Roberto Galvan 1992-ben alkotta meg a darabot az akkori Szegedi Balett számára. A mű Astor Piazzola zenéjét követve négy részre tagolt: bevezetés - csendben, allegro marcato - a férfiak tánca, moderato - a nők vágyódása és presto – a párok találkozása. Nem csupán egy táncról van szó. A tangó nemcsak a "porteños"-ok, azaz a buenos airesi őshonosok tánca vagy zenéje, hanem egy kultúra, létforma. A darab egyszerre társadalomtörténeti ábrázolás és valódi tangó életérzés mai köntösbe csomagolva.

 

Táncolják:

Czár Gergely – Szigyártó Szandra

Kiss Róbert – Bocsi Petra

Vincze Lotár – Takács Zsófia

Graziano Bongiovanni – Claudia Elvetico

Adam Bobák – Nier Janka

 

Zene: Astor Piazzola

Fény: Stadler Ferenc

Díszlet kivitelező: Scabello Bt.

Jelmez: J. D. S.

Koreográfia: Roberto Galvan

 

 

Juronics Tamás – művészeti vezető

Pataki András - balettigazgató

Soron következő előadások

Feb 28. péntek, 19:00
kisszínház
Nemzeti Premier bérlet (K)
Szereplők:
Feb 29. szombat, 19:00
kisszínház
József Attila bérlet
Szereplők:
már 01. vasárnap, 19:00
kisszínház
Ady Endre 2. bérlet
Szereplők: