Szegedi Kortárs Balett

Don Juan/A négy évszak

két egyfelvonásos táncjáték

Bemutató: 2017. szeptember 30.

Don Juan
A Szegedi Kortárs Balett és a Müpa közös produkciója

Don Juan csupa szélsőség. Szentimentális és szívtelen. Amíg meg nem kapja vágya tárgyát, gyengéd, azután kegyetlen. Hiú, nárcisztikus, ugyanakkor kitartó, hősies, magabiztos. Vajon nem épp ez vonzza a nőket oly végzetesen? Vagy talán a nőkben meglévő vágykép hívja életre egyes férfiakban a donjuan-i karaktert? De Don Juan nem lehet akárki. Szerinte a parancs, mely előírja, hogy a férfihez egyetlen nő tartozik, a férfiakat a javíthatatlan hazudozó szerepébe kényszeríti, a nőket pedig kiszolgáltatott helyzetbe sodorja. Don Juan nem áll be a sorba. A saját törvényei szerint él.

Don Juan: Hegedűs Tamás
Sganarelle: Csetényi Vencel
Donna Elvira: Zsadon Flóra
Donna Anna: Hortobágyi Brigitta
Don Ottavio: Czár Gergely
Zerlina: Takács Zsófia
Masetto: Vincze Lotár
továbbá: Bocsi Petra, Bujdosó Anna, Stáry Kata, Szigyártó Szandra, Horváth M. Gergő, Kiss Róbert,

Zene: Christoph Willibald Gluck
Fény: Stadler Ferenc
Díszlet: Cziegler Balázs
Díszlet kivitelező: Scabello Bt.
Jelmez: Bianca Imelda Jeremias
Koreográfus: Juronics Tamás


A négy évszak - Feminizma

Az évszakok múlása és az emberi életút fejlődése közti szimbolikus párhuzam evidencia, melyet ezúttal a „női szemszög” tesz különlegessé. Nagy Kriszta Tereskova Feminizma című írásában a még gyermek leány félénken közelít a másik nemhez, de hiába kapcsolódik bárkihez is, a titokzatos világ kapuja nem tárul ki előtte. A felnőttként erős akarattal bíró, kiteljesedett nő azzal szembesül, hogy nem érdemel figyelmet, csak a teste, a nőisége „bevetésével”. Megpróbál tehát ennek a helyzetnek megfelelni, de a csömörből gyűlölet lesz. Hiába a siker, a véres győzelem, egyedül marad. Legszebb táncát végül a Halállal táncolja el.

Lili, a Lány: Szigyártó Szandra
a kis Lili: Pataki Noémi
Halál: Borovics Tamás
Fiú: Kiss Róbert
továbbá: Bocsi Petra, Bujdosó Anna, Hortobágyi Brigitta, Stáry Kata, Takács Zsófia, Zsadon Flóra, Czár Gergely, Csetényi Vencel, Hegedűs Tamás, Horváth M. Gergő, Vincze Lotár

Játszóhely: Nagyszínház