Arany-óra

Arany János balladái a cappella

zene: Szirtes Edina Mókus, Szörényi Levente (Vörös Rébék)
Kováts Kriszta - ének, rendezés
Szirtes Edina Mókus - ének, hegedű
Fool Moon énekegyüttes - ének
Farkas Gábor Gábriel - ének, rajz, video
Keönch László Farkas – beatbox
Jammal - beatbox

 

“Edward király, angol király
Léptet fakó lován:
Hadd látom, úgymond, mennyit ér
A velszi tartomány.”

Ki ne ismerné ezeket a sorokat? Na de énekelve?

Az Arany-óra több műfajt ötvöz egybe: koncertet és színházat, képzőművészetet, videót és irodalmat. De a legfontosabb, hogy Arany János balladái csak énekhanggal, azaz a cappella, több szólamban szólalnak meg. Szörényi Levente klasszikus feldolgozása mellett (Vörös Rébék) Szirtes Edina Mókus írt új dalokat Kováts Kriszta számára. Partnerei az itthon és külföldön is népszerű Fool Moon öttagú férfi énekegyüttes, valamint Farkas Gábor Gábriel. Ő nemcsak énekel, de helyben készülő rajzai és az ezekből generált video adja majd a műsor látványvilágát. A ritmusszekciót Keönch László Farkas és Jammal beatbox-os előadók alkotják. Az este különlegessége, hogy a zeneszerző Szirtes Edina Mókus is fellép, aki – amellett, hogy néhány balladában is énekel vagy hegedül - Kováts Krisztával és Jammal-lal imporovizál is.

Az elhangzó balladák:

Mátyás anyja, Vörös Rébék, Árva fiú, Hídavatás, Éjféli párbaj, Zách Klára, Tetemrehívás, Népdal, A walesi bárdok, Ágnes asszony

Az Arany-óra bemutatója 2008-ban volt a Müpá-ban és az előadást az Arany-év kapcsán felújították és több helyen előadták. (Müpa, PIM, Nagykőrös, Balatonfüred, Miskolc). A dalokból cd is készült (Gryllus Kiadó) és a Duna televízió is műsorára tűzte a koncert Müpa-felvételét.

 

AZ ELŐADÁS TÁMOGATÓJA A GRYLLUS KFT.

Játszóhely: Nagyszínház
Jegyárak: 1500-2000 Ft