Átriumklorid

avagy a színész ötször

Szereplők: Bíró Kriszta és Hevér Gábor

Díszlet, jelmez: Tihanyi Ildikó
Dramaturg: Marsalkó Eszter
Rendező: Néder Panni

Parti Nagy Lajos izgalmas szövege öt teljesen független történetet mesél el: a búcsúzkodó szerelmesek, a rejtélyes rituáléra készülő cinkostársak, a meghasonlott külvárosi házaspár soha nem találkoznak egymással. Sőt, senki mással sem, hiszen az öt jelenet anyaga a magánélet legintimebb szféráiból származik. Hogy mégis mi közük van a figuráknak egymáshoz, önmagukhoz, hozzánk; hogy párhuzamosan élt magányos életeink valahogy összekapcsolódnak-e – erre keresi a választ az előadás, amelyet Néder Panni állított színpadra. Az öt virtuóz duettben Bíró Kriszta, az Örkény Színház Jászai Mari-díjas színésznője és a Vígszínház szegedi születésű színésze, Hevér Gábor formálja meg a néha nagyon is ismerős figurákat.

Parti Nagy Lajos virtuozitása és a kortárs magyar irodalomban betöltött jelentős szerepe vitathatatlan. Írói szempontból a jelenetek egymástól teljesen különböző, egyedi stílusának létrehozása, azokat egyszerre nézve viszont koherenciát feltételező, egységében is újat jelentő esszenciájának megteremtése igazi kihívás – e feladatra Parti Nagy a lehető legtökéletesebb. Az öt etűdből álló darab színészközpontú, kifejezetten a két főszereplőre íródott. A jelenetek, bár külön-külön egységek, mégis párbeszédben állnak egymással. Fiatal és naiv szerelmesek, negyvenes szeretők, fásult és feszült házasok, a világ elől bezárkózó testvérpár és középkorú, megveszekedett álmodozók. Mind külön életkor, élethelyzet, problémakör és társadalmi státusz megtestesítői – öt különböző helyszínen.

„Az előadásban finom iróniával átitatottan bomlanak ki a kapcsolatok dimenziói, nem példázatszerűen, hanem élesen elkülönülő mini-drámákként. Parti Nagy Lajos és a játékosok által teremtett szituációk élettől duzzadóak, dupla fenekűek s legfőképp humorosak. A két színész átváltozásai, egymásra hangoltságuk, közös lélegzetvételük hozza színre a játékfüzér lényegét: az életérzést, a különleges fílinget, a szétcsúszó érzelmeket, az egymásra utaltság groteszk mozaikjait. Néder Panni rendezése ügyesen fűzi össze a drámai epizódokat. Finom áttűnések, távoli érintkezések, drámai (meg lírai) életképek ornamentikái teszik teljessé a Parti Nagy-miniatúrákat. A dramolettek füzéréből szőtt színes, groteszk szőttes szétterül, szétindázik, s végül összeér. Bíró Kriszta és Hevér Gábor szinte végig lubickolnak a testhezálló szerepekben; jellemábrázolásuk ereje, s a csillámló humor élteti az előadást.” (Kovács Dezső)

A produkció az Átrium Film-Színház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös ősbemutatójaként jött létre. A program a szegedi MASZK Egyesület szervezésében jött létre.

Kedves Nézőink! Felhívjuk a figyelmüket, hogy az előadás első 15 perce az előcsarnokban (ülőhely biztosítása nélkül) játszódik.

Időtartam: 120 perc

Játszóhely: Kisszínház
Jegyárak: 2900 Ft