Diótörő

táncjáték

A Szegedi Kortárs Balett előadása

 

A Diótörő balett ötlete a cári színház egykori igazgatójától származott. E. T. A. Hoffmann: A diótörő és az egérkirály című meséje alapján olyan mese-balettet akart színpadra vinni, ami minden addigit felülmúl, mind hangzásban, mind pedig látványban. Csajkovszkijt kérte fel a muzsika megkomponálására. A hattyúk tava és a Csipkerózsika után harmadik, egyben utolsó balettje is nagy sikert hozott a szerzőnek. A Diótörő zenéjéből előbb a hat tételes szvit került bemutatásra 1892. márciusában, majd ugyanezen év decemberében bemutatták a pompásan kiállított színpadi művet is. A Diótörő a balett irodalom leggyakrabban játszott darabja lett.

 

Karácsony este együtt díszíti a család a szalonban felállított hatalmas fát. Sorra érkeznek a vendégek, megkezdődik az ajándékok átadása. Rengeteg kedves játék, mesefigura, báb van a fa alatt. A gyerekek keresztapja, Drosselmeyer diótörő bábot ajándékoz Marikának. A kislány az este izgalmai után új játékával aludni tér. Álmában megelevenednek a nemrég átélt események képei, a bábok, játékok életre kelnek, a szobát egerek népesítik be, és fosztogatni kezdik a fát. Megindul a kalandok sorozata. Később Diótörő herceg boldogan köszönti a szépséges leányzóvá serdült Marikát - Mária hercegnőt. A kislány hol félelmetes, hol csodálatos álmai jelennek meg a történetben.

 

 

Marika: Szigyártó Szandra

Diótörő: Czár Gergely

Drosselmeyer nagybácsi: Kalmár Attila

Frici Marika testvére: Vincze Lotár

Anya és Egérkirálynő: Wéninger Dalma

Apa és Tortavár ura: Hegedűs Tamás

Dada és Cukorszilva Tündér: Bocsi Petra

Barbie és Rózsahercegnő: Takács Zsófia

Baltazár a bátor: Kiss Róbert

Egérkirály: Aradi Zsolt

Rózsaherceg: Kovács Péter

Kínai lány: Bacsó Gabriella

Arab lány: Claudia Elvetico

Spanyol lány: Kovács Enikő

Gyerekek, egerek, hópihék, édességek: Kovács Péter, Aradi Zsolt, Kiss Róbert, Vincze Lotár, Szigyártó Szandra, Takács Zsófia, Claudia Elvetico, Kovács Enikő, Nier Janka, Bacsó Gabriella

 

 

Zene: P. I. Csajkovszkij

Fény: Stadler Ferenc

Bábok: Tóth Andrea, Kiss Attila Etele

Fejdísz: Zazzy Design

Díszlet, jelmez: Horányi Júlia

Koreográfus: Juronics Tamás

Játszóhely: Kisszínház
Jegyárak: 1800-2300 Ft