Benny Andersson - Tim Rice - Björn Ulvaeus

Sakk

musical

Zeneszerzõk: BENNY ANDERSSON, BJÖRN ULVAEUS
Szövegíró: TIM RICE
Magyar szöveg: ROMHÁNYI ÁGNES
Dramaturg: RIGÓ BÉLA
Koreográfus: KAREN BRUCE
Díszlet és jelmeztervező: KENTAUR
Világítástervező: CHRISTOPHER HIRST
A világítást a Magyar Színház színpadára adaptálta: SUSKOVICS PÉTER
Karmester: KÖTELES GÉZA
Mûvészeti vezetõ: PÓKA BALÁZS
Producer: SIMON EDIT
Rendezõ: CORNELIUS BALTUS

 

Sakk koncert – miért?

„Az utóbbi években egyre eltökéltebb lettem, hogy legyen egy olyan angol nyelvű Chess-változat, amelyet örömmel ajánlhatok tovább producereknek és rendezőknek a jövőben. Ha bárki szeretné tudni, hogy melyik változatot támogatom, akkor a válaszom a Royal Albert Hall-ban bemutatott előadás. Hugh Wooldridge rendező nagyszerű segítségével és támogatásával, visszatértem az eredeti lemezfelvételhez. Néhány dalt és jelenetet, melyek a londoni illetve a Broadway bemutatóhoz készültek, megtartottam, így a történet letisztult. Hugh és én eldöntöttük, hogy ebben a jelentős, új előadásban a partitúrát mindenek fölé helyezzük, alá kell vetnünk magunkat a zene igényeinek. Lényegében a Chess visszatért 1984-es gyökereihez. Az idő múlásával – mely előnyére vált – mára egyértelműen klasszikussá lett. Björn és Benny nagyszerű zenéje már 10 éve volt ismert, amikor belekezdtünk a Chess-be, ez rendkívüli dolog; világ ma már tudja, hogy zenéjük időtlen és időtálló. Remélem, hogy a darab, melyet nagy szerencsémre velük együtt hozhattam létre, egy nap megbecsült része lesz ragyogó örökségüknek.”

Tim Rice
2008, május.

Sakk, a szerelem, szenvedély, játék és küzdelem darabja, két sakkvilágbajnoki döntő története, melyet két szupernagyhatalom harca irányít. Benny Andersson Tim Rice és Björn Ulvaeus a világ musicalirodalmának zeneileg egyik legigényesebb darabját alkotta meg. A becsületes sportember, a karrierista zseni, az frusztrált, ügyes de érző szívű taktikus, a hatalom hálójában kiszolgáltatottan vergődik szerelmes és a nagy politikai manipulátorok izgalmas harcát karakteresen mutatják a jelenetek, a nagyszerűen hangszerelt, szép, olykor drámai melódiák. A kiváló zenekar, hatalmas kórus, a nagyszerű énekesek és táncosok, akiknek tehetségét a Vámpírok bálja felejthetetlen előadásain is csodálhatjuk, teszik emlékezetessé az estét.

 

SZEREPLŐK:

Anatoly Sergievsky: Egyházi Géza
Florence Vassy: Sári Éva
Frederick Trumper: Szemenyei János
Alexander Molokov: Gábor Géza, Molnár Erik, Csórics Balázs
Svetlana Sergievsky: Kecskés Tímea
Bíró: Kiss Ernõ Zsolt
Walter de Courcy: Pavletits Béla, Langer Soma
Leonyid Viigand: Jenei Gábor
Polgármester: Sándor Dávid
Diplomaták, csapattagok: Pásztor Ádám, Jenei Gábor, Sándor Dávid, Táborosi Márk, Károlyi Krisztián, Hetei-Bakó Szabolcs
Riporterek: Réthy Zsazsa, Török Anna, Csóka-Vasass Kinga, Ajtai Beáta, Sinkó Réka, Pethõ Dorottya

Táncosok: Lopusny Anna (tánckarvezetõ), Szabó Anikó, Varga Kinga, Horváth Zita, Sallak Petra, Túri Lajos, Csepi Ádám, Makár István, Házi Tamás, Ködmen Krisztián, Kelemen Krisztián

Jazz And More kórus      Kórusvezető: Halkovics Ágnes
PS Produkció zenekara     

Játszóhely: Nagyszínház
Jegyárak: 3900-8900 Ft