„A Valahol Európában miatt választottam a színészi pályát”

2019. november 13.

Csóróból Hosszúvá vált Károlyi Krisztián, így ebben az évadban őt láthatjuk – Medveczky Balázzsal felváltva – az Állami Javítóintézetes falkavezér szerepében a Nagyszínház deszkáin. 2019-ben már ez a harmadik alakítása Szegeden, nem csak a színházban, de a szabadtérin is játszott idén.

Rusznák András helyett idén te énekled Hosszú ikonikus dalait, te voltál a gyerekek vezetője. Hogyan érintett, mikor felkértek erre a szerepre?
-    Horgas Ádám keresett fel, hogy az idei évadban András nem tudta vállalni a szerepet, s én kapóra jönnék. Egyből igent mondtam, bár nem volt könnyű beugrás. Napi szinten ingáztam Szeged és Budapest között, mivel a fővárosban is sokat játszom. Amikor itt, a napfény városában épp a Valahol Európában felújító próbái folytak ősszel, addig nekem Pesten főpróbahetem volt, Pozsgai Zsolt rendezésében próbáltuk a Mátyás és Janus című darabot. A király egyik legkedvesebb barátját, Janus Pannoniust formáltam meg. Szerencsére Zsolt megértő és alkalmazkodó volt, akárcsak a szegedi vezetőség, így mindkét helyen ott tudtam lenni és helytállni. Persze a kollégák is sokat segítettek itt is, ott is. A Valahol Európában gyerekcsapatától is éreztem a támogatást, sok energiát adtak.

Szerencse, hogy az előző évadban Csóróként már részt vettél a darabban Szegeden. Részben azérttudtad, mi vár rád, mire számíts?
-    Valóban mázli, de az is, hogy ez már sokadik találkozásom a művel, harmadik vagy negyedik. Attól függ, hogy számoljuk.Még tizedikes koromban feldolgoztuk egy musical csoporttal az előadást, de akkor csak egy negyven perces kivonatát készítettük el a darabnak. Ennek ellenére még Erdélybe is eljutottunk vele. Ha jobban belegondolok, akkor a Valahol Európában miatt választottam a színészi pályát. Akkor kapott el az érzés, hogy ezzel szeretnék foglalkozni igazából. Aztán később a Kaposvári Roxínházban én játszhattam Ficsúrt, utána pedig jött a harmadik előadásom itt Szegeden. Tavaly még valóban Csóróként láthatott a közönség, ezért könnyebb beugrani. Ismertem már a darab motorját, a dalokat, a kollégákat, így gond nélkül megtanultam a szerepem másfél hét alatt. Ha úgy vesszük, Hosszú a negyedik változtat, régi szerepálmom vált most valóra vele.

Nem csak a színházban láthattunk idén, hanem a Dóm téren is, ott a WeWill Rock You musicalben is. Lényegében idén sok időt töltöttél Szegeden. Milyennek találod a várost?
-    Beleszerettem, amikor még tavaly ősszel megérkeztem, hogy próbáljuk a Valahol Európábant. Akkor bő két hónapra ideköltöztem, rögtön megfogtak a gyönyörű épületek, hogy nyugodt a város, de mégis van benne élet - részben az egyetemisták miatt. Vidéki gyerek vagyok, pontosabban kaposvári, de Budapestet nagyon szeretem. Szeged egy kis pest, viszont az emberek mentalitása más. Itt sokkal nyitottabbak, az utcán mindenki segítőkész. Erre mondják, hogy így érdemes és így kell élni. Aztán persze nyáron is több időt töltöttem itt a WeWill Rock You miatt, amiből négy előadást játszottunk a Dóm téren. Az is hatalmas élmény volt számomra: a csillagos ég és négyezer ember. Reméljük nem utoljára állhattam azokon a deszkákon, meglátjuk, mit hoz a jövő.

A színházban is egy ilyen nyitott csapathoz volt szerencséd?
-    Mindig visszahúzódó srácnak tartottam magam, világéletemben kellett egy kis idő, hogy megnyíljak, ha új környezetbe kerültem. Itt ellenben könnyen jött a feloldódás. Mindenkiben abszolút partneremre találtam, csodálatos az itteni alkotóközösség. Volt szerencsém pár előadást is megnézni. A Tóték nagyon tetszett, de a Szentivánéji álom is magával ragadó és látványos produkció. Úgy látom, itt inspirálják a színészeket, ami szakmailag és szellemileg is nagy segítség ebben a világban.

Idén is váltott szereposztásban játsszátok a darabot, így két Évád is van: Ágoston Katalin és Csorba Kata. Milyen velük az élet?
-    Hála az égnek, hogy mindkét tehetséges színésznővel állhatok a színpadon. Átvettem ezt a szerepet, viszonylag kevés próbával. Még én is folyamatosan formálom, előadásról előadásra. Teljesen más impulzusokat kapok a két Évától, ami nagyon jó. Építi bennem a szerepet, a karaktert, de ugyanúgy a két Kuksi –Hrabovszky Bercel és Vajda Vince – is egészen más. Mindig ajándék egy színésznek, ha gyerekkel együtt állhat a közönség elé

A Valahol Európában csapata is támogatja a Gemma Központot. Már láthatóak a képek a közösségi médiában, hogy D’Ange szalon pólóiba öltöztetek. Miként ismerkedtél meg ezzel az akcióval?
-    Az egyik Évám, vagyis Csorba Kata vont bele a kezdeményezésbe, mivel eddig nem ismertem személyesen a Gemma Iskolát. Boldogan kiálltam az ügyért.