Manon Lescaut – közönségtalálkozó

2023. október 06.
Manon Lescaut – közönségtalálkozó

A Szegedi Nemzeti Színház a 2023/24-es évad első operabemutatójára készül 2023. október 20-án. Giacomo Puccini Manon Lescaut című négy felvonásos operája három részben, olasz nyelven kerül majd színre a Nagyszínházban.

A tanulmányaiban elmélyült diák, Renato des Grieux lovag élete egy csapásra fenekestül felfordul, amikor először megpillantja az Arras-i postakocsiból kilépő Manon Lescaut-t. A korábban kolostorba szánt lányt bátyja odaígéri a gazdag öregúrnak, Geronte-nak, de a fiatalok összeismerkednek, s az ifjonti szerelem spontaneitásával szöknek meg a helyzetből. A szerelem irracionalitása és az egymásnak rendeltség megmagyarázhatatlan érzése ekkor lép drámai küzdelembe az egészséget és biztos megélhetést jelentő, józan és prózai megfontolásokkal szemben.

A kereken 130 évvel ezelőtt bemutatott Manon Lescaut világszerte a szerző első igazán érett műve, számos olyan tématöredékkel találkozhatunk benne, amelyeket későbbi operáiban – a Toscában és a Pillangókisasszonyban – viszonthallhatunk. A mozgalmas tömegjelenetektől a végsőkig feszített intenzitású kettősökig hőseink minden helyzetben magukkal ragadó módon fogalmazzák meg érzelmeiket.  Áradó dallamok, virtuóz, színes zenekari anyag teszik az alkotást felejthetetlenné.

A premierhez kapcsolódóan zenés közönségtalálkozóra kerül sor az alkotók közreműködésével.

Időpont: 2023. október 10., kedd, 16.30
Helyszín: Reök-palota (Szeged, Magyar Ede tér 2.)
Résztvevők: Juronics Tamás rendező, valamint a darab szereplői közül Ferenczy Orsolya, Máthé Beáta, Réti Attila, Tötös Roland, Turpinszky Gippert Béla, valamint Szélpál Szilveszter
Zongorán kísér: Zalánki Rita
Moderátor: Dobszay Péter zeneigazgató

A közönségtalálkozó megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a  kapcsolat [at] szinhaz.szeged.hu címen lehet október 10-én 15 óráig.

Az eseményt a Szegedi Nemzeti Színház hivatalos Facebook-oldalán élőben is közvetítjük.