Martin McDonagh fekete komédiája nyitja a kisszínházi évadot: asszociatív játék a rasszizmusról és a kizsákmányolásról

2021. október 06.

Egy kortárs angol szerző, Martin McDonagh fekete komédiájával indul az évad október 15-én a kisszínházban. A Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog alkotói kedden délután közönségtalálkozón mutatkoztak be a Reök-palotában.

Az európai drámairodalom fenegyereke, Martin McDonagh fekete komédiájának bemutatója azért is különleges, mert a 2018-ban Londonban bemutatott darabot a kontinensen még sehol sem játszották, így nemcsak hazai, de európai ősbemutató is lesz a szegedi.

– Ha meg kellene határoznom a műfaját, azt mondanám, ez egy szabadszájú tragikomédia – mondta a rendező, Szikszai Rémusz.

Így nem csoda, hogy az előadást tizenhat éven felülieknek ajánlják az alkotók.

A darab története szerint Hans Christian Andersen, korának ünnepelt meseírója koppenhágai otthonának padlásán sötét titkot rejteget. Meséinek szerzője ugyanis nem ő, hanem egy apró kongói nő, Marjory, aki egy faládába zárva ontja magából azokat a meséket, melyeken generációk nőnek majd fel Európa szerte. Ebben a történetben a nagy meseíró nem tesz mást, mint nevét az elkészült szöveg elé írja, és olykor címet ad Marjory alkotta történeteknek.

Andersen mégis különös kegyetlenséggel bánik a fiatal pigmeus nővel, ez azonban nem zárja ki, hogy időről időre önelégültsége ellenére – vagy éppen azért – joviálisan elbeszélgessen Marjoryval, akinek a viszonya minden megaláztatás ellenére olyan, mintha Andersen múzsája lenne.

A cikk további része a szeged.hu oldalon olvasható.