HÉTKÖZNAPI ŐRÜLETEK

Petr Zelenka
HÉTKÖZNAPI ŐRÜLETEK
komédia
kisszínház
Kategória: 
Bemutató
Bemutató: 
2011. december 09. 19:00

Fordította: Hamvai Kornél

© Petr Zelenka  c/o  Aura-Pont s.r.o., Prague, Czech Republic

Az előadás a szerző engedélyével, az Aura-Pont s.r.o. és a Creativ Média Színházi Ügynökség Bt. közvetítésével jött létre.

A sokszereplős, kacagtató komédia középpontjában álló harmincas Petr, akit barátnője elhagyott, azon kapja magát, hogy szomszédjait kukkolja – külön felkérésükre. Azonban ebben a világban nem kizárólagos az őrültség, itt mindenki bolond egy kicsit: apja, akinek legnagyobb aggodalma, hogy vajon egy villanykörte belefér-e az ember szájába; anyja, aki kényszeresen újságkivágásokat gyűjt, valamint hobbiból véradásra jár; jó barátja, aki a porszívóval tart fent meglehetősen intimnek nevezhető kapcsolatot; főnöke, akinek szexuális érdeklődése szintén rendhagyónak nevezhető. A szereplők hol mulatságos, hol groteszk helyzetekbe keveredve kergetik egymást és vágyaikat.

Petr Zelenka forgatókönyvírás és dramaturgia szakon végzett a prágai Filmakadémián. Első filmjét 1993-ban forgatta A lakat címmel. 1997-ben mutatta be Gombdili című filmjét, amellyel megnyerte a legrangosabb cseh filmes díjat, a Cseh Oroszlánt (legjobb forgatókönyv, legjobb rendezés, legjobb film, legjobb mellékszereplő).
2002-ben készült filmje, a A sátán éve Karlovy Vary-ban a Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját kapta.

A Hétköznapi őrületek első színműve, a prágai Dejvické Színház megrendelésére írta, és saját rendezésében mutatta be 2001-ben. Mint a legjobb új cseh dráma, a darab megkapta az egyik legrangosabb színházi elismerést, a színikritikusok Alfred Radok-díját.

 

A január 18-i és 19-i HÉTKÖZNAPI ŐRÜLETEK előadásokon a „Táncosnő” szerepében Zanócz Petra helyett Hajszán Kitti lép fel.

 

Szereplők: 
Petr
Anna (2012/2013-as évadtól)
Jana
Petr főnöke
Táncosnő
Férfi a nézőtéren
Próbababa
Alkotók: 
Díszlettervező
Jelmeztervező
Ügyelő
Rendezőasszisztens
Rendező