Švejk, a derék elsőháborús katona

Jaroslav Hašek
Švejk, a derék elsőháborús katona
vígjáték
kisszínház
Kategória: 
Bemutató
Bemutató: 
2014. november 21. 19:00

Réz Ádám fordítása alapján.

Nyakunkon a százéves évforduló, amint a Monarchia nyakán ott volt száz esztendeje az európai háborús izgalom kollektív lelkesedése. Sírjunk-e mindezen vagy röhögjünk? Švejk, a prágai Kehely söröző híres nevezetes kutyapecére, a főhős, maga sem veszi észre, hogy irdatlan lelkesedése évtizedeken át ad majd erőt minden olvasónak, mikor a tomboló háborús ostobaság közepén mulatni vágyik.

A regény nyolcszáz oldala kimeríthetetlenül komikus helyzetek sorát kínálja. Szegeden a Kisszínház húsz esztendeje már fölmutatta egyszer ezt a lehetőséget. Nem valamiféle fölújítás születik mégsem: a fúvószenekarral fölszerelt kocsmánk örök. Ahogy Katz tisztelendő úr, Lukaš főhadnagy és a Nő is az.

Mi, magyarok egészen másképp éltük/éljük meg az elsőnek mondott világháborúsdit, mint a derék, győztes szomszédok. Vonaton és lövészárokban, sorozásokon és kutyasétáltatás közben a kérdés mégis ugyanaz: Mit ér az ember, ha bájosan hülye, de mégis katona.

Jaroslav Hašek (1883-1923) cseh író, újságíró. Nézeteiért többször bebörtönözték. Részt vett az első világháborúban. Legismertebb regénye a Švejk, a derék katona. Több mint hatvan nyelvre lefordították.

AZ ELŐADÁS HOSSZA SZÜNETTEL: KB. 140 PERC 

Szereplők: 
Bretschneider & Balou, az Alfa és az Omega
Katz, a pap & Jungwirt, a fürdőző
Lukas főhadnagy & Rendőrkapitány
Wendler kereskedő & Schwarzburg generális
Kraus ezredes és Vodička
Főkalauz & Kutya
Katonák, doktorok, fősintérek, rendőrök, határőrök
Söröskorsó-főfelelős és főlovász
Alkotók: 
Díszlettervező
Jelmeztervező
Ügyelő
A rendező munkatársa
Rendező
Közreműködők: 
a K. u. K. rezesbanda – zenei vezető: Rákai András