Az eltört korsó: új bemutató a szegedi Kisszínházban

2023. szeptember 01.
Az eltört korsó: új bemutató a szegedi Kisszínházban

Modern klasszikussal indul a kisszínházi bemutatók sora a Szegedi Nemzeti Színházban. Heinrich von Kleist Az eltört korsó című vígjátéka október 13-án debütál a teátrumban, Koltai M. Gábor rendezésében.

A Szerelmes Shakespeare után Heinrich von Kleist örökérvényű komédiája, Az eltört korsó következik a Szegedi Nemzeti Színház 2023/2024-es bemutatóinak sorában. A szegedi Kisszínház idei első olvasópróbáján Barnák László főigazgató köszöntötte a Társulat tagjait, a produkció vendégművészeit és alkotóit. A főigazgató elmondta, Koltai M. Gábor, aki tavaly az Élve megégetve című kortárs ősbemutató rendezőjeként mutatkozott be a szegedi közönségnek, immár a Színház művészeti tanácsának tagjaként vállalkozott a Kleist-klasszikus megrendezésére.

Barnák László elárulta, az idei évad műsorának összeállításakor a tanács további tagjaival, Tárnoki Márkkal és Fábián Péterrel együtt olyan darabokat kerestek, amelyek egyszerre jelentenek érdekes szakmai kihívást a társulat tagjainak, és mutatnak be olyan izgalmas történeteket, amelyek az emberi sors mindennapjain túlmutatva társadalmi kérdések fejtegetésére hívják a befogadót.

Kleist minden korban aktuális, és a magyar élettapasztalattal is egyszerre humorosan és groteszkül összecsengő klasszikusa kiválóan alkalmas erre. A szórakoztató darab a mai tárgyalótermi drámák egyik előképének is tekinthető, mulatságos helyzetek és kiélezett konfliktusok gondoskodnak arról, hogy a néző figyelme egy pillanatra se lankadjon. Ám a vígjátéki bonyodalmak gondolkodásra késztető mondanivalót rejtenek, és lerántják a leplet az ember esendőségéről, a hatalom természetéről és magáról az igazságszolgáltatás vélt vagy valós igazságáról is.

Az eltört korsó, amely hangsúlyos jellemkomikumával valódi jutalomjáték a Szegedi Nemzeti Színház drámai művészeinek, egyúttal kiváló karakterformálásra ad lehetőséget a vendégként közreműködő színművészeknek is. A bíró szerepében Gömöri Krisztián lép színpadra, a társulat tagjaihoz, Rédei Rolandhoz, Ács Petrához, Molnár Erikához, Tánczos Adriennhez és Vajda Júliához a Rokonokban Kardicsként brillírozó Ottlik Ádám mellett a törvényszéki tanácsos szerepében Polák Ferenc egyetemi hallgató, valamint László Gáspár frissdiplomás színművész is csatlakozik.

Koltai M. Gábor rendező hangsúlyozta, a darab – amely egy baráti fogadás eredményeképpen, egy tréfás metszet láttán született – a 19. századi drámairodalom nagyhatású szerzőjének egyik legnevesebb komédiája, a leggyakrabban előadott német vígjáték, amelyet a leggazdagabb, leginkább „színészbarát” szövegek között tartanak számon. Ez a darab mulatságos, gonosz és okos; amellett, hogy fantasztikus szerepeket kínál a színészeknek, egy rejtélyre épül, amely nagyon fontos kulcsszó a színházcsinálásban – fogalmazott a rendező.

Koltai M. Gábor Forgách András fordítása alapján, Dohy Balázzsal közös szövegváltozatban, Vereckei Rita látványtervével állítja színpadra a drámát. Az olvasópróba alkalmával elárulta: színrevitelük modern környezetbe helyezi a cselekményt. Az alkotók olyan tér megalkotására törekedtek, amelyben a történet humora és realitása mellett a lehető legváltozatosabb módon megjeleníthető a Kleist műveit körüllengő szürrealitás és költőiség.

A különlegesen szórakoztató előadást először október 13-án 19.00 órakor, majd a hónapban további négy alkalommal láthatja a publikum a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában.