Eredményes évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház

2022. június 01.
Eredményes évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház

Hosszú, megterhelő kényszerszünet után sikeres évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház: közel 100.000 nézőt köszönthetett falai között, ezzel a számmal pedig megközelíti a pandémia előtti látogatottságot.

Megtartotta 2021/22-es évadzáró társulati ülését a Szegedi Nemzeti Színház. Dr. Kozma József, a Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság elnöke elmondta, a fenntartó elvárásait évadról évadra felülmúlja a teátrum, az egész országból érdemes ellátogatni ide, aki ugyanis nem teszi, az a magyar kulturális élet fontos szegmenséből marad ki.

A 2021/22-es évadban az estéről estére megtartott előadások mellett számos fejlesztés is megvalósult. Újabb Toyota kisteherautóval bővült a gépjármű flotta, és folyamatban van egy további tehergépkocsi beszerzése. Megújultak a liftek, ami elengedhetetlen a biztonságos munkavégzéshez. A járványügyi védekezés érdekében folyamatosan biztosított volt az ellátás kézfertőtlenítőből, fertőtlentítőszerekből, a társulat tagjai pedig szeptembertől március végéig, a járvány lecsengéséig csoportos teszteléseken estek át.

A Szegedi Szabadéri Játékok újszegedi játszóhelyén saját költségből, illetve fenntartói forrásból megvalósult a színpad fedése, a Dóm téren pedig a hangtechnikai fejlesztés a legkorszerűbb eszközök beszerzésével, bérlésével. A REÖK-ben új lámpapark és ledfal teszi még élvezhetőbbé a kiállításokat, programokat.

Az idei évadban összesen 245 produkció várta a szegedieket: a Nagyszínházban 116 saját előadást láthatott a közönség 74,28%-os látogatottsággal, a Kisszínházban pedig 129-et 81,92%-os látogatottság mellett.

A Lázár Ervin Program keretében 17 előadás alkalmával 5.871 diákot fogadott a színház.

Kállai Ákos drámapedagógus ismertette, hogy a Kooperáló Színházpedagógiai Alkotótér előadásain, illetve kreatív workshopjain több mint 5000-en vettek részt az évadban, a Szegedi Nemzeti Színház pedig az egyik legsokoldalúbb színházpedagógiai alkotótérrel rendelkezik a magyar kőszínházak között.

Dinyés Dániel zenei vezető kiemelte, a vidéki színházak közül Szegeden játsszák a legtöbb operát, és hangsúlyozta, példanélküli, kivételes értékek születnek a szegedi operatagozat munkájának köszönhetően, amire minden résztvevő méltán lehet büszke, köztük ő is.

Horgas Ádám négy sikeres évad után búcsúzik a Szegedi Nemzeti Színháztól. A volt főrendező kifejtette, mennyire hálás az itt töltött évekért, és mindig szeretettel fog gondolni a nagyszerű szegedi társulatra.

Az évadban legtöbbet játszott művészek:
Vajda Júlia – 52 előadás
Bánvölgyi Tamás – 72 előadás

A Szegedi Nemzeti Színháznál töltött 25 éves jubileumát ünnepli idén Kertész Zsolt és Csikós Zoltán kelléktárvezetők, Benkocs Sándor portás, valamint a közönség kedvencei, a szegedi Stan és Pan: Borovics Tamás és Gömör Krisztián.

A művészeknek, a színház dolgozóinak ítélt díjak az évadban:
Stefanik Sándor – Kölcsey-érem
Juronics Tamás – országos Lions Díj
Kiss Róbert – Magyar Ezüst Érdemkereszt
Czár Gergely – Magyar Érdemrend Lovagkereszt
Tóth Ági – Magyar Teátrum Díj (háttérszakmai országos)
Szilágyi Annamária – Szegedért Emlékérem

A Pro Theatro-díjat idén a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek nyújtott több évtizedes önzetlen támogató tevékenységéért dr. Avramov Katalin neurológus, pszichiáter kapta.

Szeged MJV művészeti díjai a társulat szavazatai alapján:
Énekkari Nívódíj (az énekkar szavazatai alapján): Somogyvári Tímea Zita énekkari művész, Taletovics Milán énekkari művész
Vaszy Viktor-díj (az operatársulat szavazatai alapján): Kürtös Petra ügyelő
Imre Zoltán-díj (a Szegedi Kortárs Balett szavazatai alapján): Nyitrai Tímea művészeti titkár
Makó Lajos-díj (a drámatagozat szavazatai alapján): Rétfalvi Tamás színművész
Tánckari nívódíj (idén első alalommal a tánckar szavazati alapján): Szalai Alexa Rita
A Szegedi Nemzeti Színház által adományozott Varga Mátyás-díj (a műszaki munkatársaink szavazatai alapján): Szabó Gábor szcenikus

Szegedi Tudományegyetem Közönségdíja: Menczel Andrea, Medveczky Balázs

A társulati ülés végén Barnák László főigazgató elmondta, minden nehézség ellenére rendkívül tartalmas, gazdag évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház, a pozitív nézői visszajelzések és az előadások látogatottsága előadásról előadásra újabb lendületet adtak. A munka nyáron sem áll le, folytatódik a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a társulat pedig fáradhatatlanul dolgozik tovább azért, hogy a következő évadban is a Szegedi Nemzeti Színház legyen a nap fénypontja.