FIGYELEM, IDŐPONTVÁLTOZÁS!

2023. április 03.
Közönségtalálkozó

A Szegedi Nemzeti Színház társulata 2023. április 14-én újabb premierre készül. A Nagyszínházban kerül színre Giuseppe Verdi A kalóz című operája, aminek színpadi előadása Magyarországon először Szegeden lesz látható.

Az eseményhez kapcsolódóan zenés közönségtalálkozóra kerül sor az alkotók közreműködésével.

Időpont: 2023. április 5. (szerda) 16.30
Helyszín: Reök-palota (Szeged, Magyar Ede tér 2.)
Résztvevők: Göttinger Pál rendező, valamint a szereplők közül Ferenczy Orsolya (Gulnara) és Tötös Roland (Corrado)

A beszélgetést moderálja és zongorán kísér: Dinyés Dániel zenei vezető

A kalóz Verdinek abban az alkotói periódusában keletkezett, amire „a gályarabság éveiként” szoktak hivatkozni. A zeneszerzőt elhalmozzák megrendelésekkel, 8 év alatt 13 operát komponál.
A szövegkönyv alapjául szolgáló Byron költemény a romantika korában hatalmas népszerűségnek örvendett. Verdi mellett megihlette Berliozt és a Giselle szerzőjét, Adamot is. A társadalom peremén rekedt, kitaszított ember a korszak kedvelt témája volt.  Verdi is előszeretettel tette meg operáinak főhősévé a kurtizánt, a testi hibával élő Rigolettót vagy éppen a kalózt.

Corrado, a kalózok vezére új megbízatást kap: Seid pasa ellen kell támadnia. A harc során Corrado kimenti Seid rabszolganőit az égő háremből. Elfogják, de a pasa kedvenc háremhölgye beleszeret, kiszabadítja és megöli a pasát. Corrado hű marad menyasszonyához, Medorához, aki viszont – miután a kalózok Corrado nélkül érnek haza – megmérgezi magát. Mikor Corrado értesül menyasszonya haláláról, a tengerbe veti magát.

A közönségtalálkozó megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a gyakornok [at] szegediszabadteri.hu címen lehet április 4-én 15 óráig.

Az eseményt a Szegedi Nemzeti Színház hivatalos Facebook-oldalán élőben is közvetítjük.