Gyerekszereplőt keres a Szegedi Nemzeti Színház: vagányok előnyben

2023. szeptember 01.
Gyerekszereplőt keres a Szegedi Nemzeti Színház

Tíz–tizennégy év közötti gyereket keres John Webster szerepére a színház. A válogatás során Horváth Illés, a Szerelmes Shakespeare rendezője választja ki azt a két szerencsés jelentkezőt, akik aztán fontos szerepet kapnak a darabban. A későbbiekben egy kutyacasting is várható.

A Szerelmes Shakespeare című előadáshoz keres 10–14 év közötti fiú gyerekszereplőt a Szegedi Nemzeti Színház. Webster szöveges szerepére ma és holnap tartanak válogatót, amelyre egy rövid verssel vagy prózai szöveggel készülhetnek a jelentkezők. A meghallgatás a nagyszínház Imre Zoltán nevű balett-termében zajlik. Két nap tizenöt gyerek mutatja meg tehetségét, közülük kettőt választanak ki. A kiválasztott két gyerek között felosztják majd a próbákat és az előadásokat is, hogy egy esetleges lebetegedés miatt ne csússzanak az előadások és, hogy a diákok tanulmányi előmenetele se szenvedje meg a próbafolyamatot. John Webster szerepéről Horváth Illés rendező azt mondta,

„John Webster kiskamasz, de híres drámaíró volt az angoloknál, az Erzsébet-kori színházban. Shakespeare egyik kortársa volt, még gyerekként keveredett bele ebbe a bandába, és a színházcsinálásba a fiatal Shakespeare-ékkel. Ezt a szereplőt keressük most. Egy meglehetősen ellenszenves, szemtelen, felvágott nyelvű srácot keresünk. Most előnyben vannak a vagányok. Ilyenkor vannak alapvető készségek, amiket meg kell vizsgálni. Például, hogy valaki meg tud-e szólalni elég határozottan és hangosan, mert a Szegedi Nemzeti Színház színpada egy óriási és gyönyörű tér, azt bebeszélni felnőtt színészeknek sem mindig egyszerű. Ehhez mindenféleképpen nagy bátorság kell. Nézők előtt, színészekkel, és egy ilyen nagy produkcióban kell részt venni. Szóval kell hozzá egy személyiség, kell hozzá egy kis vagányság. Nagyon sokszor hagyatkozok a személyes benyomásra. Ha valaki jön, és valami megragad benne, még akkor is, ha az eredeti elképzeléseimtől eltérő a karakter, őt választom.”

A jelentkezők változatos témákban hoztak különböző alkotásokat. A válogató első napján hallottunk Móra- és Petőfi-verseket is. Szó esett többek között kistestvér születéséről, csodagyerekről, kurta kocsmáról és cinegéről is.

– Azt mondják, ha egy darabban van kutya és gyerek, akkor az már eleve sikerre ítéltetett. Nyilván így voltak ezzel a Szerelmes Shakespeare szerzői is, hiszen mind a kettőt beleírták eredetileg is a történetbe, ez nem a mi találmányunk. Viszont nagyon szerencsések vagyunk, mert itt, Szegeden mindkettőből nagyon sok tehetséges akad. Remélem, hogy kutyából is találunk olyat, aki a szerzői instrukcióknak megfelelően tud majd „dolgozni” a színpadon. A gyerekekből meg biztos, hogy nagyon sok tehetséges van. Erre jó példa volt a közel múltból a Valahol Európában, vagy a Hegedűs a háztetőn, de több olyan produkciónk is volt, amiben voltak már gyerekek. Most is bízunk benne, hogy találunk két olyan rátermett kis fiatalembert, akik be tudnak állni a színészek közé – mondta Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója.

A teljes cikk a Szeged.hu oldalán olvasható.