Ismét rádiójáték készül a Szegedi Nemzetiben

2021. április 16.
Borovics Tamás a hangjáték felvételén

Bár a teátrum kapui a járványhelyzet miatt továbbra is zárva tartanak, a kulisszák mögött nem állt le a kreatív alkotómunka – a társulat fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a jelenlegi nehéz időkben is megörvendeztesse nézőit. Szegezdi Róbert színművész rendezésében Michel de Ghelderode Barabbás című darabját hallhatja majd a közönség hangjáték formájában.

A biztonsági szabályok betartása mellett, az online próbaidőszakot követően, a Nagyszínházban készül a produkció, és előreláthatólag május elejétől lesz hallható a Szegedi Nemzeti Színház online felületein. A nagyszabású hangjátékban a prózatagozat összes férfi tagja mellett Menczel Andrea és Tánczos Adrienne színművésznő szerepel.
 
Az előző évadban szintén Szegezdi Róbert rendezésében volt hallható Valentyin Petrovics Katajev A kör négyszögesítése című műve, mely hatalmas sikernek örvendett. A Barabbás a bibliai történetet dolgozza fel, Jézus és Barabbás kapcsolatát az utóbbi szempontjából.
 
A Barabbás tematika szerinti megrendelésre készült, a Flamand Népszínház számára. Ghelderode-ot művészi és emberi alkata a flamand lélekhez és kultúrához vonzza, de írni csak franciául tud. Azt írja magáról: ”Én nem vagyok belga író. Se belgiumi író, se Belgiumban élő író. Én ember vagyok, aki egy szobában ül és ír. Flamand Flandrián kívül, de flamand az időben, és ezt a Flandriát fejezem ki, ez a Flandria éltet mágikus erővel, mindent tőle kaptam, és rajta kívül nem létezem..."
Jean Cocteau így vélekedett róla: „Ghelderode a belga költészet nyakékének záró gyémántja. Ez a fekete gyémánt  kegyetlen és nemes szikrákat vet. E szikrák csak a törpe lelkeket sértik - a többieket elkápráztatják."
 
„Ghelderode egészen sajátos humorral bír, nagyszerű drámaíró, ez a darabja Jézus keresztrefeszítését meséli el egy számunkra eddig ismeretlen szemszögből. Zene is készül a rádiójátékhoz, ami által erősebb hatással tudjuk megszólítani a klasszikus történetet” – mondta a rendező.