Már csaknem az egész országra kiterjed a környezettudatos színházi kezdeményezés

2021. április 28.

Újabb hazai színházak és jelentős szakmai partnerek csatlakoztak a Jövő Nézőiért–Zöld Színház Projekthez, – ezzel már 21 hazai kulturális intézmény kötelezte el magát a fenntartható jövő mellett! Szakmai téren is jelentős előrelépés történt, ugyanis a Projekt ezentúl a Magyar Természetvédők Szövetségével, és a Greenpeace Magyarországgal is hivatalosan együttműködik.

A program a Miskolci Nemzeti Színházból indult el 2019-ben, azzal a céllal, hogy példaértékű összefogással közösen lehessen tenni a jövő (és a jelen) nézőiért.

Az öko-tudatos színházi társulás közös alapcélokat tűzött ki, mint a szemléletformálás, és a minél több zöld programban való részvétel; a környezettudatosság és nagyobb hatékonyság elérése az energetikai működésben, a hulladékkezelés és az üzemeltetés területén; a minél nagyobb arányú újrahasznosítás a művészeti kivitelezés során, valamint az együttműködés zöld szervezetekkel, és öko-tudatos cégekkel.

Az összefogás további célja a jövőben közös zöld színházi programok megvalósítása, és egy fenntarthatósággal kapcsolatos állandó pályázati platform létrehozásának elősegítése.

Papp Endre színművész, a Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt ötletgazdája és vezetője szerint „ebben a színházak számára is különösen kiszolgáltatott időszakban közel sem mindennapi, hogy a kulturális intézmények képesek erejükön felül egy számukra szokatlan területen is összefogni. A pandémia súlyos teherként telepedett mindannyiunk életére, de most lehetőségünk van arra, hogy az újrakezdést, az újraépítkezést már egy tudatosabb szemlélet mentén tegyük meg!"

A teljes cikk a szinhaz.online oldalán olvasható.

Az újonnan csatlakozott színházak és Zöld Nagyköveteik:
Szegedi Nemzeti Színház – Szilágyi Annamária
Itt És Most Társulat – Vízkelety Borbála
Weöres Sándor Színház – Csonka Szilvia, Nagy Cili, Szabó Róbert Endre, Németh Károly
Csokonai Színház – Tolnai Hella