Nemcsak Katát könnyű táncba vinni: harmincöten jelentkeztek a színház felhívására

2024. március 13.
tánckar casting / fotó: Kuklis István

A Szegedi Nemzeti Színház női és férfi táncművészt keresett a 2024/2025-ös színházi évadra. A jelentkezők közül kedden próbatánccal igyekeztek kiválasztani a legalkalmasabb jelölteket. A rekord számú jelentkező közül ez nem is volt olyan könnyű feladat.

A hatodik emeleten, a nemzet színészéről, Király Leventéről elnevezett próbateremben először olvasták össze az évadot záró Shakespeare vígjáték szövegét a szereplők. A nagyszínpadot énekesek vették birtokba, a nézőtérről Toronykőy Attila az utolsó instrukciókat adta ki a csütörtökön debütáló gyermekopera, a Pomádé király új ruhája énekeseinek.

Az alagsori balett-teremben pedig Hajdu Anita tánckarvezető Domsa Sorin balettmesterrel próbálta táncba vinni a jelentkezőket. Harmincöten jöttek el.

Tizennyolc és huszonnyolc év közötti fiúkat és lányokat hívtunk, a harmincöt jelentkező döntő többsége lány – mondta Hajdú Anita koreográfus, ki rögtön hozzá is tette, nagyon nehéz olyan férfitáncost találni, akinek az alap tánctechnikai tudása megfelelő.

A casting első félórájában kisebb csoportokban balettgyakorlatokat kellett végrehajtani Domsa Sorin vezetésével.

A szakembereknek már ebből is sok minden kiderült jelöltek tudásáról, de ezt követően még két koreográfiával a stílusérzéküket is felmérték. Aki mindkét vizsgán átment, azok közül válogattak, ki lehet a következő évadban a Szegedi Nemzeti Színház táncosa.

A tánckar az elmúlt években nőtt tízről tizenkét táncosra, pontosabban ötről hat párra, hiszen a színpadon a legtöbbször párosan kell megjelenniük a táncosoknak.

Megtudtuk, aki felvételt nyert, nemcsak a színház produkcióiban mutathatja majd meg tehetségét, hanem a tánckar önálló táncszínházi előadásában is részt vehet.

Most éppen Gengszterek címmel készülnek az új bemutatóra, aminek március 29-én lesz a premierje a Kisszínházban, hogy leváltsa a nagysikerű Peron-swing című táncjátékot.

A teljes cikk a Szeged.hu oldalán olvasható.

>>> Fotó: Kuklis István / Szeged.hu