„Sokkal jobban szeretek dolgozni, mint unatkozni” - interjú Szilágyi Annamáriával

2021. szeptember 14.

Szilágyi Annamária, színházunk zöld nagykövete intenzív munkával töltötte a nyarat, most pedig készül az új évadban rá váró feladatokra először Arkagyinaként tér vissza a Kisszínházba szeptember 17-től.

A járványügyi korlátozások miatt tavaly rendkívüli, csonka évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház. Ezt követően hogy telt a nyarad?

Nagyon mozgalmasan telt a nyaram, főleg az előző évhez képest, amikor a korlátozások miatt nem mozdulhattunk ki otthonról. Elvégeztem egy tréneri tanfolyamot, aminek hasznát is vettem a nyáron, ugyanis a Petőfi-telepi Művelődési Házban Fekete Mariannal konfliktuskezelő tábort tartottunk gyerekeknek, mindannyian nagyon élveztük, és valószínűnek tartjuk, hogy lesz folytatása. Ezenkívül a makói Kocsis György Színjátszó Táborban, valamint egy algyői pályaorientációs táborban dolgoztam trénerként. Mindemellett természetesen a nyári színházi estéket sem hanyagoltam el, a városháza udvarán bemutattuk Varsányi Anna New York csalogánya című művét, melyben végre operaénekesként is debütálhattam – hogy milyen minőségben, az egy másik kérdés. A darabot én rendeztem, így duplán öröm és büszkeség számomra, hogy a visszajelzések alapján hatalmas sikert aratott, nagyon szerette a közönség, és mi is.

Ezt nevezik nyári szünetnek…

Sokkal jobban szeretek dolgozni, mint unatkozni, azt nem is szoktam. A pandémia alatt is kihasználtuk az időt, a szintén színházban dolgozó párommal együtt kertet rendeztünk, sort kerítettük az addig elmaradt ház körüli munkákra. Összekötöttük a kellemeset a hasznossal, és várjuk az újabb feladatokat.

Először a Sirály Arkagyinájaként láthat a közönség szeptember 17-től a Kisszínházban. Milyen érzés ilyen hosszú idő után visszatérni egy szerepbe?

Ennek is a jó oldalát nézem, az ugyanis mindenképp sokat jelent, ha az emberben érlelődik a szerep. A leállás alatt is sokat gondoltam a Sirályra, vannak saját rituáléink is: például Poroszlay Kristóffal minden előadás előtt elénekeljük a dalt. Erre is készülök, ismétlek oroszul, hogy a lehető legjobban menjen a kiejtés, megfelelő hatást érjen el. A karakter megformálásával kapcsolatban sok minden érlelődött bennem, előnyömre vált az elmúlt időszak. Ezért érdemes azoknak is megnézni újra az előadást, akik már látták korábban, hogy megerősítsék, hogy ez az érés nézőként is érezhető-e.

A színház zöld nagyköveteként a környezetvédelem jelentőségére is felhívod a kollégáid figyelmét. Meghatározza a mindennapjaidat a környezettudatosság?

Amennyire tudok, odafigyelek arra, hogy tudatosan ne rongáljam a környezetünket. Amit lehet, igyekszem újra felhasználni, kevés szemetet termelni, nem szeretek kidobálni semmit. A dorozsmai raktárunkat is szeretnénk pályázat keretében energetikailag korszerűsíteni. A színházon belül odafigyelünk a szelektív hulladékgyűjtésre, az energiatakarékos izzók használatára, illetve összefogásra készülök a kollégáimmal, hogy bemutassuk, egyénenként és közösségként mit tehetünk a környezetünkért.