Szerencsejátékra készül a Szegedi Nemzeti Színház

2024. január 24.
Szerencsejátékra készül a Szegedi Nemzeti Színház

Új ősbemutató várja a Szegedi Nemzeti Színház nézőit Fábián Péter rendezésében március 8-tól a Kisszínházban: a Gazdálkodj okosan című komédiát az a tény ihlette, hogy az Európai Unióban az elmúlt hét évben Magyarországon nőttek legnagyobb ütemben a lakásárak.

A mai olvasópróbával kezdetét vette a hathetes próbafolyamat, ami ősbemutató esetében azért is rendkívül izgalmas, mert, a rendező szavaival élve, „annyira friss a darab, hogy még születik a szövegkönyv”. Fábián Péter szerint az ilyen jellegű munkafolyamat nagyszerű alkalmat teremt arra, hogy együtt gondolkodjon a csapat, igazán személyessé váljon a történet. Az előadás célja, hogy a hazai ingatlanvásárlással kapcsolatos nehézségekre reflektáljon, a rendező és a színészek saját élményein keresztül pedig minél árnyaltabb képet adjon a lehetőségekről, mindezt persze sok humorral fűszerezve, magukon – és magunkon – nevetve.

A készülő produkciót a nagy sikerű Jumanji című film is inspirálta, a történet szerint ugyanis Emőke és Tamás öt éve együtt vannak, szűk albérletekben húzták meg magukat, de túl a harmincon elérkezettnek látják az időt életük eddigi legnagyobb dobására: saját lakást akarnak vásárolni, ahol végre elkezdhetik a nagybetűs életet, szerencsétlenségükre azonban éppen a leghorrorisztikusabb ingatlanárakkal találják szembe magukat. Amikor már minden fészekrakó reményük elfogyna, az albérletük padlásán rábukkannak egy rejtélyes társasjátékra, amely különös varázserővel rendelkezik. Már csak egy kis szerencsére van szükségük, és övék lehet álmaik otthona! De mi van, ha nem jön az a hatos?

A Gazdálkodj okosan! társasjátékban leginkább a szerencsén múlik, hogy nyerünk vagy veszítünk, leég-e a házunk, elmegyünk-e nyaralni vagy éppen kapunk-e hitelt a banktól. Kevés benne a döntési lehetőség, ezáltal pont úgy vagyunk kiszolgáltatva a játékszabályoknak, mint a társadalmi körülményeknek.