Akkor majd a gólya / A Falka

Antal Attila – Jobbágy Bernadett – Pál Dániel Levente / Szőllősi Krisztina
Akkor majd a gólya / A Falka
táncjáték
kisszínház
Kategória: 
Vendégelőadás
Bemutató: 
2022. május 02. 19:00

Antal Attila – Jobbágy Bernadett – Pál Dániel Levente: Akkor majd a gólya

Táncszínházi előadás a gyermektelenséggel való szembenézésről - férfi nézőpontból. 50 perc hiányról, gyászról és a külvilágról, ami mindezt körülveszi.

Mi történik, ha nem születik meg az a gyermek, akit vártál? Ha hiába próbálkoztok éveken keresztül, a legjobb orvosok is csak a vállukat vonogatják? Hogyan válsz termékeny és teremtő életté, ha nem lehetsz apa? Vagy nem úgy lehetsz az, ahogy elképzelted?

Az előadás férfiakkal készült interjúk és a társulat mozgásasszociációi alapján született meg.

alkotó előadók: KALMÁR Ákos / JOBBÁGY Bernadett, MÓROCZ Eszter, PETÁK Róbert, TAKÁCS Gergő 

koncepció, koreográfia: JOBBÁGY Bernadett
szöveg, dramaturgia: PÁL Dániel Levente
zeneszerző: ANTAL Attila
mentor: RÓZSAVÖLGYI Zsuzsa
rendező: ANTAL Attila, JOBBÁGY Bernadett

köszönet: Dombi Krisztián, Gábor Marina, Mergel Miklós, Szilágyi Krisztián, Lipka Péter, Kallós Viola, Dézsi Kata
Az előadás a Nemzeti Kuturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával készült, a Nemzeti Táncszínház szervezésében.

Az előadás kb. 50 perc, szünet nélkül.

* * *

Szőllősi Krisztina: A Falka

A barátság vizsgálatának egyik fő nehézsége maga a definíció, hiszen az emberek nagyon sokféle kapcsolatot neveznek barátságnak, mely egy általánosított, ideáltipikus, ugyanakkor társadalmilag és kulturálisan meghatározott, változó kép bizonyos elemeit hordozza. Ha kutatóként valamiféle objektív kritériumhoz próbáljuk kötni a fogalmat, akkor ezzel figyelmen kívül hagyunk sok olyan kapcsolatot, amit mások barátságnak tartanak. Emiatt a szociológiai kutatások jó része a barátság meghatározását a válaszadóra bízza.

Felnőtt férfiak barátságai nagyrészt inkább meghatározott, strukturált cselekvésekhez kapcsolódnak, kevésbé összetettek, vagyis specializáltabbak. A férfi barátságokat a közös tevékenységek és tapasztalatok jellemzik. A férfiak nem beszélnek az érzéseikről, közös tevékenységek kötik össze őket. Általában szeretnek minden férfiakhoz tartozó klikkhez, klubhoz vagy csapathoz csatlakozni.

Ezt a klikket nevezhetjük falkának is, ahol a legerősebb a falkaszeretet, a „közösségi szellem”. Általában minden falkában a hierarchia szabályozza a rendet, azonban ebben a falkában nincs hatalmi rangsor, a férfiak nem küzdenek meg egymással a vezérségért. Miért is volna erre szükség, amikor a falka egy összetartó nagycsalád. Azonban felmerül a kérdés, meddig összetartó a falka? Mi vezethet ahhoz, hogy egy erős rendszerben meginogjon a bizalom? Mennyire erősek a kötődések, mikor bukik elő a felszínesség. Hogyan töri meg a Nő a falka rendszerét, megváltoztatja-e annak íratlan szabályait?

Táncművészek: Földesi Milán, Raj Martin, Emanuele Co, Nagy Nikolett, Varga Lotti

Zene: Kalotás Csaba
Fény: Katonka Zoltán
Jelmez: Károlyi Krisztina
Térinstalláció: Piroska Nonó
Mentor: Barta Dóra
Koreográfus: Szőllősi Krisztina

Az előadás kb. 45 perc, szünet nélkül.

* * *

A produkciókat az Imre Zoltán Kortárstánc Fesztivál keretein belül mutatjuk be.
A fesztivál az NKA Imre Zoltán Program támogatásával jött létre.