CREDO

Szegedi Kortárs Balett
CREDO
táncdráma egy felvonásban
kisszínház
Kategória: 
Bemutató
Bemutató: 
2019. február 22. 19:00

CREDO / Hiszek egy Istenben / táncdráma egy felvonásban.

„De jó lenne jónak lenni,
a nagy Istent megkeresni,
a lábához kuporodni,
és az Igét befogadni.”

(Juhász Magda: De jó lenne…)

A darab egy művész vívódását, küzdelmét mutatja meg, mely során szembe kell néznie családi múltjának ismeretlen történéseivel, melyek feszítő gátat szabnak számára az alkotás, a párkapcsolat, az istenkeresés amúgy sem könnyű feladatainak.

A négy idősíkon játszódó történet mozaikként rakódik össze. Három generációra visszatekintve elevenednek meg női felmenői saját fiatalságukban, akiknek drámai sorsa egy durva század intim pillanatait mutatja meg. A huszadik század a világméretű szörnyűségek mellett a személyes traumák, fájdalmak, titkok létrehozója is. Ezekről akkoriban nem illett beszélni, szégyen volt, ezért mélyen magukba rejtve, csak komplexusaikban, zsigereikben, sérült lelkük rezdüléseiben adták át fájdalmaikat gyermekeiknek, melyekből aztán az utánuk következőknek újabbak fakadtak. A legtöbb családban vannak régi titkok, traumák, melyek a mostani generációnk számára is rengeteg feladatot adnak. Sokszor nem is sejtjük, hogy viselkedésünk, társas létünk problémái, belső küzdelmeink, nem belőlünk, vagy környezetünk hibáiból erednek, hanem elődeink örökítik ránk több generáción át fel nem oldott, ki nem mondott lelki sérüléseiket. De a mi feladatunk, hogy ezeket felismerve, feltárva, ezekkel szembenézve gyermekeinknek egy könnyebb jövőt tanítsunk.

A mű az élet legalapvetőbb misztériumait, a fogantatás, a születés és a halál élményét mutatja meg, hiszen e pillanatok viszik az embert a legközelebb a transzcendencia érzékeléséhez, elfogadásához, mely által megnyilhatunk a hit irányába.

A darab záró zenéje Arvo Pärt Credo című műve. A népszerű észt zeneszerző művészete elválaszthatatlan hitétől. „A vallás irányítja életünk minden folyamatát, mégha nem is tudunk róla. Az igaz, hogy a vallás rendkívül fontos szerepet játszik a zenémben, azt azonban nem tudnám elmagyarázni, hogy ez valójában hogyan működik.

A Credo-t 1968. November 16-án mutatták be Tallinban. A mű Pärt karrierjének legfontosabb és legdrámaiabb kollázs darabja. Disszonancia és lárma uralja a schonbergi értelemben vett expresszionizmus jegyében. A hatás nem is maradt el, az esemény szenzációs volt, a nézők azonnal újabb előadást követeltek, ám nem sokkal később a Credo-t betiltották. Az alkotót a kultúrpolitika a Szovjetunió legveszedelmesebb komponistájává nyilvánította. 1980-ban hagyta el hazáját családjával együtt; először Bécsbe, majd Nyugat-Berlinbe költözött. Elsősorban egyházzenei műveket ír; 2005-ben Európai Egyházzene Díjjal értékelték munkásságát, 2014-ben Grammy-díjat kapott.

Előadják / Performed by

Judit, szolgáló / Judit, the maid: Liszkai Zsófia
Judit titkolt szeretője / Judit’s secret lover: Graziano Bongiovanni
A szerető felesége / The lover’s wife: Heim Boglárka
Mária, Judit lánya / Mária, daughter of Judit: Kiss Réka
Német katona / German soldier: Czár Gergely
Mária későbbi férje / Mária’s next husband: Kiss Róbert
Anna, Mária lánya / Anna, daughter of Mária: Nyeste Adrienn
Anna férje / Anna’s husband: Vincze Lotár
Péter, Anna fia / Péter, son of Anna: Francesco Totaro
Péter szerelme / The love of Péter: Diletta Ranuzzi
Párkák / Parcas: Bocsi Petra, Nier Janka, Hudacsek Hanna

Alkotók:

Zene / Music: Arvo Pӓrt, Johann Sebastian Bach, Frédérich Chopin, Födő Sándor
Jelmez / Costumes: Bianca Imelda Jeremias
Jelmez-asszisztens / Assistant to Costume Designer: Vági Holka
Díszlet / Set design: Tóth Kázmér
Díszletkivitelezés / Sets by Scabello
Fény / Lighting: Stadler Ferenc
Balettigazgató / Company Director: Pataki András
Koreográfia / Choreographed by Juronics Tamás