EXIsT / Kaleidoszkóp

VASAS MŰVEK / Tókos Attila – Ifj. Zsuráfszky Zoltán
EXIsT / Kaleidoszkóp
táncjáték
kisszínház
Kategória: 
Vendégelőadás
Bemutató: 
2022. május 05. 19:00

VASAS MŰVEK: EXIsT

Jelenkori társadalmunk felveti a kérdést, mit is jelent Nőnek lenni a mai és mindenkori világban. Az előadásban két nő, két individuum keresi a válaszokat, egymástól függetlenül és egymás relációjában. Jelentik egymásnak a barátot, a riválist, a testvért, az anyát, olykor pedig egymás kivetülései, egymás ellenpólusai. Bár különbözőek, a társadalom által feléjük támasztott elvárások sorsközösséget szülnek közöttük. A darab kendőzetlenül, nyers őszinteséggel és fanyar humorral közelíti meg a témakört.  Az előadás táncnyelvében, vizuális és a zenei világában is fellelhető a 21. század dinamikája, a zaklatottság, az erotikus túlfűtöttség, a gátlástalanság és a kiúttalanság érzése. A darab konklúziója sokkal inkább egy kérdés a nézők felé, mint egy egzakt válasz. Hogyan képes egy nő a valódi kiteljesedésre. Hogyan viszonyul az elférfiasodás kérdéséhez. Hogyan képes megküzdeni önnön tükörképével, függőségeivel és legnagyobb ellenségével, az idővel.

Előadók: Esterházy Fanni, Vasas Erika

Alkotó: VASAS MŰVEK
Zene: Halász Gábor
Jelmez: Pintér Áron
Dramaturgia, szcenográfia: Molnár Péter
Koreográfus: Vasas Erika

Az előadás kb. 45 perc, szünet nélkül.

* * *

Tókos Attila – Ifj. Zsuráfszky Zoltán: Kaleidoszkóp

Az Idéző 1.84 kortárs-néptánc társulatának estje.

A társulat Bartók örökérvényű műveiből készített egy rendhagyó estet, melyben a zene és a tánc méltán tiszteleg a híres zeneszerző alakja előtt.

Betekintést nyerünk a magyar idők történeti „kaleidoszkópjába”, mint színesen kavargó változások gyors egymásutánjába. Bartók Béla sokoldalúságát, személyiségének megannyi különbözőségét a darabban megjelenő négy különböző karakter jelképezi. Az előadás egy színes zenei válogatás: egyaránt elhangzanak klasszikus zongorára írt művek, hegedű duók és autentikus népzenék. Bartók zenéje egyben neoklasszicizáló és folk, egyszerre épít az univerzális (európai) zenei hagyományokra, a magyar gyökerekre (a népzene által) és újítja azt meg sajátos hangvétellel, „hagyománytisztelet és megújulás”.  Időtlen és örökérvényű, mert tradíció, nemzeti szellem és újítás egyszerre van jelen zenéjében, így az mindenkinek szól, tartalma univerzális. Ehhez méltón szerettünk volna sajátságos hangon megalkotni aktuális néptánc-színházi bemutatónkat egy felvonásban, körüljárva a nagyvárosi létünk és a magyar hagyományos kultúra relációit.

…nem járhatnánk ezen a úton a bartóki örökség nélkül…
feladatunk a méltó emlékezés és a továbbhaladás…

Társulat tagjai: Tókos Attila, Kiss-Balbinat Ádám, Szabó Marcell és ifj. Zsuráfszky Zoltán.

Zene: Bartók Béla, Kiss-Balbinat Ádám és Szabó Marcell
Fénytervező/Technikus: Patai Roland
Tánc/Koreográfia: Tókos Attila és Ifj. Zsuráfszky Zoltán

Az előadás kb. 55 perc, szünet nélkül.

* * *

A produkciókat az Imre Zoltán Kortárstánc Fesztivál keretein belül mutatjuk be.
A fesztivál az NKA Imre Zoltán Program támogatásával jött létre.