Farsangi kalamajka, avagy A torkos csütörtök

Gaetano Donizetti
Farsangi kalamajka, avagy A torkos csütörtök
egyfelvonásás vígopera
kisszínház
Kategória: 
Bemutató
Bemutató: 
2014. december 06. 19:00

Szövegét MOLIÈRE Monsieur de Pourceaugnac, valamint CHARLES-GASPARD DELESTRE-POIRSON és EUGÉNE SCRIBE Le nouveau Porceaugnac című vígjátéka alapján írta: Domenico Gilardoni. Fordította: Csákovics Lajos.  

Gaetano Donizetti (1797–1848) az olasz bel canto egyik legnagyobb és legtermékenyebb komponistája. A Lammermoori Lucia, a Szerelmi bájital és a Don Pasquale szerzőjének többi remekművét Itálián kívül az utóbbi időkben kezdik újra felfedezni.

Nina Teodoróba szerelmes, de apja, a tábornok jövendőbeli férjéül Ernesto Rousignacot szemelte ki. Sigismondo és felesége, Camilla megsajnálják a leányt. Elhatározzák, hogy egy Molière-től kölcsönzött trükk segítségével túljárnak Ernesto eszén: Sigismondo Monsieur Piquet bőrébe bújva régi barátjaként üdvözli a fiatalembert. Az érkező Ernestónak azonban Stefanina, a szobalány nyit ajtót, aki mit sem sejtve elfecsegi a tervet. Az ifjú azonban csavar egyet a helyzeten, és arról kezd beszélni, hogy a Madame Piquet-ként bemutatkozó Camilla tulajdonképpen régi szeretője, akivel többször is együtt szórakozott. Annyira hatásosan adja elő a történetet, hogy Sigismondóban hatalmas féltékenység ébred…

Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

Szereplők: 
Alkotók: 
Díszlet- és jelmeztervező
Zenei asszisztens
Rendezőasszisztens és ügyelő
Közreműködők: 
a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház énekkara és tánckara