Kolpert úr

David Gieselmann
Kolpert úr
vérbő komédia
kisszínház
Kategória: 
Bemutató
Bemutató: 
2012. október 26. 19:00

Fordította: Forgách András

A játék öt szereplőre épül. Egy káoszkutató matematikus és a barátnője vendégségbe hívnak egy ifjú párt: egy építészt és annak titkárnő feleségét. A házigazdák nem viszik túlzásba a készülődést, a vacsorát egy pizzafutárral hozatják. Zavarba hozó helyzetet viszont annál inkább produkálnak. Mert a darab címében szereplő Kolpert úrról bár igen sok szó esik, mégsem tudni, hogy él-e avagy meghalt. És ha van egyáltalán holttest, akkor sem tudni, hogy az antik ládában vagy a szekrényben lapul.

David Gieselmann 1972-ben született Kölnben. A mai német dráma egyik legmeghatározóbb alakja. Ismertté Herr Kolpert című darabja tette, melyet először a kortárs dráma fellegvárában, a londoni Royal Court Theatre-ben mutattak be.

„Ennél feketébb komédiát még nem írtak. David Gieselmann briliáns darabja nemcsak kifigurázza erőszak iránti lelkesedésünket – mely manapság számos film és dráma alapja -, de érdekes módon ki is elégíti azt. Ami nagyon tetszik a darabban az az, hogy egyszerre klasszikus és posztmodern: játszik a történetmesélés késleltetésével, miközben kulturális utalások sorát vonultatja fel. A holttestet rejtő ládát Gieselmann Hitchkock A kötél című filmjéből kölcsönözte. A vendégfogadó és a vendég házaspár ötletét Albee Nem félünk a farkastól című drámájából vette. A cselekmény véres kibontakozása pedig Tarantino Ponyvaregényét idézi. De Gieselmann sokkal több, mint jól képzett, divatos szerző. Valójában zaklatott moralista, aki ki meri mondani, hogy Németországban és másutt is létezik a nagyvárosi unalom, az érzelmi kiüresedettség.”

The Guardian
 

Az előadás 17 éven aluliaknak nem ajánlott!

Köszönjük a Lucky pizzéria támogatását!

 

Szereplők: 
Edith Mole
Bastian Mole
Ralph Droht
Sarah Dreher
Alkotók: 
Súgó
Ügyelő
Rendezőasszisztens
Rendező