Menyegző / eARTh

Igor Sztravinszkij / Henryk Górecki
Menyegző / eARTh
táncjáték
nagyszínház
Kategória: 
Bemutató
Bemutató: 
2016. november 11. 19:00

Menyegző

táncjáték

Morelli egy házasságkötés szertartását meséli el, mely során az esemény miatti öröm vegyül a veszteség miatti fájdalommal és felindultsággal az élet új titkának kapujában. Ez a vegyes érzés elindít egy táncot, mely elűzi a szexualitás és az elmúlás rejtélyeiből eredő kezdeti félelmeket. Morelli koreográfiájának szereplői saját tiszta valóságukból szépen lassan a szemünk előtt válnak egyfajta szimbolikus beavatási szertartás részeseivé. Az egész emberiség beavatási szertartása ez, mely a különleges örömtáncban megpróbálja elfeledni az esemény szomorúságát, hiszen az alkalom alapvetően az örömnek rendeltetett. Lépésről lépésre, a koreográfia előrehaladtával, növekszik a hevület és a szenvedély. A szereplők közötti távolság fokozatosan csökken, egészen addig, amíg a félelmek és a kétségek lassan eltűnnek, és így már át lehet lépni azon a folyamatosan megnyíló ajtón, mely az új életbe vezet.

Táncolják: Takács Zsófia, Czár Gergely, Kiss Róbert, Szigyártó Szandra, Hegedűs Tamás, Wéninger Dalma, Bocsi Petra, Vincze Lotár, Aradi Zsolt, Nier Janka, Kovács Enikő, Bacsó Gabriella, Claudia Elvetico

Zene / Music: I. Stravinsky
Fény / Lighting: Stadler Ferenc
Díszlet / Sets: Enrico Morelli
Jelmez / Costumes: Bianca Imelda Jeremias

Balett-igazgató: Pataki András
Koreográfus: Juronics Tamás

 

A joint production of Szeged Contemporary Dance Company and the National Dance Theatre

Wedding

Morelli tells the story of a wedding ceremony, in the course of which happiness caused by the joyful event is mixed with pain caused by loss and with discomposure at the gate of life’s new secret. This mixed emotion commences a dance, which dissipates the initial fears originating from the mysteries of sexuality and death. The characters in Morelli’s choreography slowly and gently become the participants of a kind of initiation ceremony from their own pure reality, right before our eyes. This is the initiation ceremony of all humanity, which in an extraordinary dance of joy attempts to forget the sadness of the event since the occasion was fundamentally intended for happiness. Step by step, as the choreography progresses emotion and passion intensify. The distance between the characters is gradually diminished all the way to the point where the fears and doubts slowly disappear, therefore it becomes possible to step through the continuously opening gate that leads to a new life.

Dance performers: Petra Bocsi, Gergely Czár, Vencel Csetényi, Tamás Hegedűs, Brigitta Hortobágyi, Gergő Horváth M., Róbert Kiss, Kata Stáry, Szandra Szigyártó, Zsófia Takács, Lotár Vincze, Janka Nier, Enikő Kovács

Music: I. Stravinsky
Lighting: Ferenc Stadler
Stage design: Enrico Morelli
Costume design: Bianca Imelda Jeremias
Choreography: Enrico Morelli

 

eARTh

táncjáték

Szegedi Kortárs Balett és a Müpa közös produkciója

Nem lehet eleget foglalkozni a témával: az emberiség kíméletlenül tönkreteszi saját környezetét, és ezzel elpusztítja saját magát is. Csak idő kérdése, bár a folyamat talán még megállítható lenne. De van-e elég belátás, tudás és bölcsesség az emberiségben, az emberben, hogy túllásson a mindennapok boldogulásán, hogy a jövő ne csak a holnapot jelentse, hogy gyermekeink élettere ne a megszerezhető javaktól tűnjön teljesnek. Ezek nem nagy szavak. Kötelezően felvetendő kérdéseink. Nevetséges, hogy lassan közhelynek tűnik ez a felvetés, a bulvár témái közé sorolódik, miközben kozmikus időszámítás szerint másodperceink vannak hátra ezen a csöpp bolygón. De mi a vesztünket is kényelmes kanapéról, a tévén keresztül, a kívülálló szenvtelenségével fogjuk végignézni.
Persze lehet, hogy így van ez rendjén. Az örök változás része ez is. A megtisztulás folyamata időről időre bekövetkezik.

Górecki zenéje alapvető létkérdések felvetésére sarkallja a hallgatót. Nem enged nyugodni, nem engedi, hogy ellustuljunk a hétköznapok kényelmében. Egyszerre zengeti meg az univerzumot és szólal meg a legemberibb hangon. Így a kettő közötti feszültségből teremti meg a valódi drámát, melyben az élet igazságát, szeretetét hirdeti, számunkra pedig a MŰVÉSZET örök felelősségét sorsunk alakításában.

Táncolják:
Zsadon Flóra, Vincze Lotár, Takács Zsófia, Szigyártó Szandra, Stáry Kata, Mai Matsuki, Kiss Róbert, Horváth M. Gergő, Hortobágyi Brigitta, Hegedűs Tamás, Csetényi Vencel, Czár Gergely, Bujdosó Anna, Bocsi Petra

Zene: H. Górecki IV. szimfónia – Tansman Episodes
Fény: Stadler Ferenc
Díszlet koncepció: Juronics Tamás
Jelmez: Bianca Imelda Jeremias
Koreográfus: Juronics Tamás

A Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója