Modern Art Orchestra – Tizenöt magyar parasztdal

Szeged Első Lions Club
Modern Art Orchestra – Tizenöt magyar parasztdal
jótékonysági koncert
nagyszínház
Kategória: 
Vendégelőadás
Bemutató: 
2022. március 28. 19:00

Szeged Első Lions Club jótékonysági koncertje:

Modern Art Orchestra: Tizenöt magyar parasztdal

Harcsa Veronika (ének), Gőz László (trombita), Dresch Mihály (szaxofon) és Lukács Miklós (cimbalom) vendégszereplésével.

A Tizenöt magyar parasztdal Bartók Béla műve. Az eredetileg szóló zongoradarabokat a Modern  Art Orchestra kreatív elméi, Bacsó Kristóf, Ávéd János, Subicz Gábor és Fekete-Kovács Kornél  írták át nagyzenekarra, melynek során gondosan ügyeltek a dalok eredeti formájának és  szólamainak megőrzésére. A tizenöt folk melódia megszólalása között a MAO kiváló  zenészeinek vezetett improvizációja épít hidat.

A koncert zenei anyagát áthatja Bartók öröksége, azt a bizonyos kelet-közép-európai életérzést  a MAO egyenesen annak hazájából hozza magával.

Modern Art Orchestra (Zenei stílus: JAZZ/BLUES)

Az együttes, a zenekarvezető Fekete-Kovács Kornél kezdeményezésére alakult a magyar jazz és klasszikus zenei élet legkiválóbb fiatal muzsikusaiból, akik közül az elmúlt években többen zeneszerzőként is elismerést vívtak ki maguknak. A trombitaművész zeneszerző célja új együttesének megalapításával a kortárs klasszikus zene és a jazz határainak áthágása, új hangzások és stílusok keresése, létrehozása, mindemellett a progresszív jazz muzsika és a kortárs klasszikus zene népszerűsítése volt, különös hangsúlyt fektetve ezeken belül a magyar szerzők által írt darabok bemutatására. A zenekar ambíciójának fókuszában a kortárs, elsősorban magyar jazz szerzemények bemutatása, rendszeres műsoron tartása áll. A MAO-t olyan erős művészegyéniségek alkotják, akik közös látásmóddal haladnak az együttes céljai felé, van önálló formációjuk, rendszeresen komponálnak, hangszerelnek.

A megalakuláskor alapvető szempont volt, hogy a hagyományos big band felállással kompatibilis, de megszólalásában egyedi hangzású formációt hozzanak létre. A stíluskellékek közül kiemelendő, hogy új hangszerek is bekerültek az együttesbe. A bőgő mellett markáns basszushangszer a tuba és a kürt, a fafúvósoknál a klasszikus fa-hangzást a fuvolák, klarinétok és a basszusklarinét adják.

Az együttes zenei arculatának szintén meghatározó része, a kortárs zeneirodalom kiemelkedő darabjainak bemutatása is. Így került a repertoárra pl. Zsoldos Béla Üstdobversenye, Igor Sztravinszkij Ebony Converto-ja, de Eötvös Péter Paris-Dakar című darabja is. (A darabot a zenekarvezető Fekete-Kovács Kornél, a szerző megbízására a MAO instrumentációjára hangszerelte át) Fekete-Kovács Kornél és Hegyi György Karácsonyi Napló című darabjának ősbemutatóját követően, a zenekar négy vendége hozott egy-egy szerzeményt. Dés László, Szakcsi Lakatos Béla mellett két énekes, Winand Gábor és Zséda is közreműködött.

A zenekar  számos további sikeres koncertet adott nagyszabású rendezvényeken, fesztiválokon. Többek között a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, ahol Julian Joseph Kvartett vendégszereplésével adott nagysikerű koncertet a Művészetek Palotájában, az Európa Jazzhíd-Budapest Jam, a balatonboglári Jazz és a Bor Fesztiválját, a Sziget fesztivált, a MOL Budapest Jazz Fesztiválon, Wallace Roney vendégjátékával és a Korunk Zenéje fesztivált.”

A zenekar az évek alatt rengeteg díjjal, elismeréssel gazdagodott, számtalan koncertet adott: Budapesten rendszeresen fellép a Budapest Music Centerben, turnézott Európában, az Egyesült Államokban és Izraelben, valamint játszott már olyan legendás művészekkel, mint Tom Harrell, David Liebman, Bob Mintzer, Rhoda Scott, Adam Nussbaum és Ennio Morricone.

A zenekar művészei:
Fafúvósok:
Bacsó Kristóf, Ülkei Dávid, Ávéd János, Cserta Balázs, Bajusznács Mihály
Trombitások: Gráf Ádám, Bacsa Zoltán, Subicz Gábor, Bukovinszki Balázs
Mélyréz kar: Bizják Gábor, Korb Attila, Barbinek Gábor, Csáthy Miklós, Kovács Péter
Ritmusszekció: Komjáti Áron, Cseke Gábor, Soós Márton, Csízi László

Zenei ízelítők:
MODERN ART ORCHESTRA | BARTÓK: FIFTEEN HUNGARIAN PEASANT SONGS Live from Budapest Music Center
Modern Art Orchestra: Bartók (Kodály Aperitif '21)
Raktárplusz - Modern Art Orchestra
Modern Art Orchestra Plays Bartók