Tavaszi áldozat / Menyegző

Szegedi Kortárs Balett
Tavaszi áldozat / Menyegző
táncjáték
kisszínház
Kategória: 
Továbbjátszás
Bemutató: 
2022. május 24. 19:00

TAVASZI ÁLDOZAT

Múltjuk hordalékain élő emberek élnek együtt, egymás mellett egy közösségben, melynek valójában semmi célja nincs, csak önmagába zártan létezik.  Maguk sem tudják, hova tart mindez, de egyre elviselhetetlenebbé válik a kiúttalanság: együtt kell döntésre jutniuk, hogy megrepedjen az állandóság burka, hogy ki tudjanak törni egy másik létezés felé. Fájdalmas a felismerés, hogy az új, jobb világ születéséhez közös áldozathozatalra van szükség.

Sztravinszkij „rítusát” most a 21. század szemszögéből újrafogalmazva láthatjuk: mit jelenthet a megváltás, a feláldozás és az áldozattá válás a mai kor emberének.  Egy közösség, mely lassan felemészti önmagát, felszámolja a múltat, de nincs helyette semmiféle jövőképe, így nem marad számára más, mint áldozattá válva bizonyítani létezésének és halálának értelmét.

Táncolják: Kiss Róbert, Czár Gergely, Bocsi Petra, Vincze Lotár, Nier Janka, Liszkai Zsófia, Csetényi Vencel, Adam Bobák, Marie Vilette, Diletta Ranuzzi, Francesco Totaro, Kiss Réka

Zene / Music: Igor Sztravinszkij
Fény / Lighting: Stadler Ferenc
Jelmez / Costumes: Bianca Imelda Jeremias
Konzultáns / Consultant: Almási-Tóth András
Balettigazgató / Ballet Director: Pataki András
Művészeti vezető / Artistic leader: Juronics Tamás
Koreográfus / Choreographed by JURONICS TAMÁS

MENYEGZŐ

Morelli egy házasságkötés szertartását meséli el, mely során az esemény miatti öröm vegyül a veszteség miatti fájdalommal és felindultsággal az élet új titkának kapujában. Ez a vegyes érzés elindít egy táncot, mely elűzi a szexualitás és az elmúlás rejtélyeiből eredő kezdeti félelmeket.  Morelli koreográfiájának szereplői saját tiszta valóságukból szépen lassan a szemünk előtt válnak egyfajta szimbolikus beavatási szertartás részeseivé. Az egész emberiség beavatási szertartása ez, mely a különleges örömtáncban megpróbálja elfeledni az esemény szomorúságát, hiszen az alkalom alapvetően az örömnek rendeltetett. Lépésről lépésre, a koreográfia előrehaladtával, növekszik a hevület és a szenvedély. A szereplők közötti távolság fokozatosan csökken, egészen addig, amíg a félelmek és a kétségek lassan eltűnnek, és így már át lehet lépni azon a folyamatosan megnyíló ajtón, mely az új életbe vezet.

Táncolják:
Bocsi Petra, Czár Gergely, Liszkai Zsófia, Kiss Róbert, Heim Boglárka, Graziano Bongiovanni, Vincze Lotár, Nier Janka, Csetényi Vencel, Adam Bobák, Marie Vilette, Diletta Ranuzzi, Hudacsek Hanna, Nyeste Adrienn

Zene / Music: I. Stravinsky
Fény / Lighting: Stadler Ferenc
Díszlet / Sets: Enrico Morelli
Jelmez / Costumes: Bianca Imelda Jeremias
Koreográfus / Choreographed by ENRICO MORELLI

 

Az előadás hossza:
Tavaszi áldozat kb. 45 perc
Menyegző kb. 30 perc