Ványabácsi

Anton Pavlovics Csehov
Ványabácsi
jelenetek a vidéki életből – két részben
kisszínház
Kategória: 
Bemutató
Bemutató: 
2017. szeptember 28. 19:00

Makai Imre fordítása alapján

120 évvel ezelőtt írta Csehov a Ványa bácsit, egyik kedvenc témájának első érett megfogalmazását. Az emberi lustaság, a gyávaság, a felelőtlenség természetét már a tíz évvel korábbi A manóval elkezdte, és a Ványa bácsiban írta meg tökéletesen először. Csehov szorgalmasan kutatta, hogyan tettetik magukat az emberek tudatlannak, naivnak, tehetetlennek, szerencsétlennek, miközben egyszerűen csak lusták, nem veszik a fáradságot, hogy felelősséget vállaljanak a tetteikért, hogy egyáltalán döntést hozzanak. Mindent megtesznek, hogy ne kelljen felnőtté válniuk, inkább hazugságba, önsajnálatba menekülnek.

Csehov drámájának műfaja tragi-bohózat. Együttérzéssel állítja pellengérre a gyarlóságainkat. Minél többet keseregnek gyámolatlan alakjai, mi annál jobban szórakozhatunk. Kíméletlen, gyógyító humorral józanít ki a pusztító hazugságok világából. A Ványa bácsi a magyar színpadok legnépszerűbb Csehov darabjai közé tartozik. A nagyszerű előadások közül is kiemelkedik Horvai István 1970-es rendezése Latinovits Zoltánnal a címszerepben.

 

AZ ELŐADÁS HOSSZA KB. 135 PERC, EGY SZÜNETTEL.

 
Játszóhely: Kisszínház
Jegyárak: 1700-2200 Ft

Szereplők: 
SZEREBRJAKOV, ALEKSZANDR VLAGYIMIROVICS, nyugalmazott egyetemi professzor
JELENA ANDREJEVNA, a felesége
SZOFJA ALEKSZANDROVNA (SZONYA), Szerebrjakov leánya az első házasságából
VOJNYICKAJA, MARIJA VASZILJEVNA, titkos tanácsos özvegye, a professzor első feleségének anyja, tehát Szerebrjakov első anyósa
VOJNYICKIJ, VÁNYA PETROVICS, a fia, tehát Szonya nagybátyja
ASZTROV, MIHAIL LVOVICS, orvos
TYELEGIN, ILJA ILJICS, elszegényedett földbirtokos
MARINA, öreg dajka
ALKALMAZOTT
Alkotók: 
Jelmeztervező
Díszlettervező
Ügyelő
Rendezőasszisztens
Rendező