Színházpedagógia

2020. augusztus 31.

KOOPERÁLÓ
Színházpedagógiai Alkotótér

A színház 2018/2019-es évadában indult színházpedagógiai alkotótér célja, olyan színházi nevelési programok megvalósítása, melyek által a fiatal és felnőtt érdeklődők résztvevőivé válnak a színházban zajló művészeti folyamatoknak, amikben együtt alkotó és gondolkodó, a színházi kultúrát értő és formáló közösséget alkothatnak.

Placc:
Színházi alkotóműhely – 10-13 éves korosztály részére

Az alkotóműhely célja, hogy a fiatalok egy szórakoztató légkörben bontakoztathassák ki személyiségüket, fejlesszék készségeiket, miközben a színházi alkotófolyamatra érzékeny, a színházat értő befogadókká válnak. A foglalkozásokat vasárnaponként 10:00-12:00-ig tartjuk. Maximális létszám 20 fő. Alkalmaink ingyenesek. Az idei évadban folytatódik a már másodéves csoportunkkal elkezdett alkotómunka, ezért a jelentkezés csak a következő évadban lehetséges.

Bázis:
Színházi alkotóműhely – 14-18 éves korosztály részére

A műhely célja egy olyan színjátszó bázis megteremtése, ahol bátran kérdezhetünk, miközben megkérdőjelezünk, és feleselhetünk, miközben kifejezünk.  A közös alkotás jegyében színészkedünk, rendezünk, írunk, vagy éppen az együtt megtekintett előadásokról beszélgetünk. A foglalkozásokat hétfőnként 17:00-20:00-ig tartjuk. Maximális létszám 20 fő. Az ingyenes alkotóműhelyhez Te is csatlakozhatsz a színház honlapjáról letölthető jelentkezési lap elküldésével.

Jelentkezési határidő: Szeptember 25.
Első alkalom: Szeptember 28. – 17:00-19:00

Szektor:
Drámacsoport – felnőttek részére

A program azoknak a 18 évnél idősebb érdeklődőknek szól, akik egy újfajta kulturális tevékenységet keresnek a tanulás vagy munka utáni szabadidejük eltöltésére. A foglalkozások kiváló lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy mindenféle elvárás nélkül fejlesszük készségeinket, miközben közelebb kerülünk önmagunkhoz és megismerkedhetünk másokkal. Az alkalmak során többek között improvizációs, ön- és társismereti, koncentrációs és csapatépítő játékok segítségével töltődünk fel és kapcsolódunk ki. Nem egymásra épülő foglalkozásokról van szó, ezért bármikor van lehetőség csatlakozni, akár csak egyetlen alkalomra is. A foglalkozásokat vasárnaponként 17:00-19:00-ig, a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében tartjuk. Maximális létszám 20 fő. Az alkalmak részvételi díja 1000 Ft. A korlátozott részvételi szám miatt előzetes regisztráció szükséges.

Körtér:

Színházpedagógiai foglalkozások személyre szabott tematikára építve, általános- és középiskolai osztályközösségek részére. 

A foglalkozások tematikáját egy előzetes egyeztetés alapján, igény szerint találjuk ki, az adott közösség tanulási területéhez vagy érdeklődési köréhez igazítva. A közös gondolkodás és játék remek lehetőséget biztosít a közösségépítéshez, egy-egy konfliktus feldolgozásához, vagy a tanórai anyag mélyebb megértéséhez.

A foglalkozások ingyenesek, melyek igény szerint az iskolában és a színházban is tarthatóak.

Hangadó:

Többlépcsős színházpedagógiai programok osztályközösségek részére

Az előadásokhoz csatolt felkészítő- és feldolgozó foglalkozásokra osztályok jelentkezését várjuk. A foglalkozások ingyenesek az arra érdeklődő és jegyet váltó osztályközösségek számára. A diákoknak szánt program három lépcsőből épül fel. Az előadás megtekintése előtt részt vesznek egy 90 perces felkészítő foglalkozáson, majd a darabot követően egy 90 perces feldolgozó alkalmon. A programok hossza igény szerint módosítható.

A foglalkozásokra a jegyek megvásárlásán túl, külön kell jelentkezni.
A Hangadó programjában szereplő eladások:

1984, Sirály, Szöktetés a szerájból, A padlás, Időfutár, Valahol Európában

Tantermi előadások:
Samuel Beckett: Godot-ra várva c. komplex színházi nevelési előadás
Színész-drámatanárok: Barnák László, Bánvölgyi Tamás, Kállai Ákos, Szívós László
Színházi nevelési konzulens: Kállai Ákos
Rendezte: Barnák László

Az előadás helyszíne: osztályterem
Létszám: 40 fő max.
Korcsoport: 16 +
Az előadás időtartama: 90 perc (szünet nélkül)
Fókusz: Az elvárásokkal szembeni motiválatlanság.

Az előadás játszásának díja: 50 000 Ft.

Szegedi Nemzeti Színház – Motiváció Műhely: Fedezék c. fórumszínházi előadás

Színész-drámatanárok: Bánvölgyi Tamás, Sziládi Hajna, Tánczos Adrienn
Szakmai konzulens: Makádi Balázs, Szutorisz Szabolcs, Szűcs Norbert
Joker: Kállai Ákos

Az előadás helyszíne: osztályterem
Létszám: 40 fő max.
Korcsoport: 16+
Az előadás időtartama: 90 perc
Fókusz: A konfliktuskezelés lehetőségei.

Az előadás játszásának díja: 50 000 Ft.

További információ, elérhetőség:

Kállai Ákos – színházpedagógus
+36308552081 kooperalo [at] szinhaz.szeged.hu

Évek óta kísérletezem közösségi alkotófolyamatokkal. Egyetemi tanulmányaimat a Szegedi Tudományegyetem Szabad Bölcsészet szak, Filmelmélet és filmtörténet szakirányán kezdtem, majd 2014-2017-ig a Színház és Filmművészeti Egyetem Drámainstruktor szak, Drámajátékos szakirányán tanultam színházi nevelést. 2016-ban részt vettem a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ hospitálási programjában, valamint 2015-2017 között a Káva Stúdió tagjaként tanulhattam. Az évek során a legkülönfélébb közösségekben játszhattam és gondolkodhattam ovisokkal, iskolásokkal és felnőttekkel. Volt, hogy színész-drámatanárként volt, hogy csoportvezetőként és akadt úgy, hogy rendezőként. Azonban mindegyik helyzetben közös volt a kölcsönös kíváncsiság, igény a szellemi tartalmak mélyebb megértésére. Számomra a színházi nevelés lehetőségei biztosítják a legszórakoztatóbb eszközöket ahhoz, hogy játszhassak az emberré válás folyamatával.