„Feladatunk, hogy a nehéz időkben kitartsunk és szórakoztassunk.” – interjú Ács Petrával

2022. november 23.
Ács Petra | fotó: Szabó Luca/Szegedi Nemzeti Színház

Ács Petra az idei évadban csatlakozott a Szegedi Nemzeti Színház társulatához, az Egy csók és más semmi című zenés vígjátékban Tecaként debütál november 25-én.

Az Egy csók és más semmi próbafolyamata a végéhez közelít, ami azt jelenti, hogy hamarosan sor kerül az első bemutatódra a Szegedi Nemzeti Színházban. Hogy érzed magad nálunk?

Nagyon jól. A társulat nagyon érdeklődő és segítőkész. Biztonságban érzem magam, ez nagy dolog. Fiatalon, még bizonytalanul, az ember nem szereti, ha mások látják, hogy hibázik, bukdácsol, itt viszont nem érzem magam rosszul emiatt, nincs rajtam megfelelési kényszer, hanem azt tapasztalom, hogy mindenki a legjobbat látja és keresi bennem.

Rögtön egy Kossuth-díjas rendezővel, Juronics Tamással kezdted az itteni munkát.

Kicsit tartottam is tőle, de meglepetés volt, hogy mennyire jókedélyű, laza és figyelmes. Rendkívül kedves ember, akire lehet támaszkodni. Szenzációs vele dolgozni.

Szubrettet játszani hálás feladat, jellemzően a közönség egyik kedvenc karaktere. Te is élvezed?

Szeretek szubrettet játszani. Teca közel áll hozzám, és érdekes, mert félénkebb, mint amit megszokhattunk a szubrettektől. Többnyire a harsányság és a tenyeres-talpasság a fő jellemzőjük, de ebben a lányban ez egyáltalán nincs meg, váratlan, hogy mennyire finom cselédlány létére. Az ügyetlensége teszi szerethetővé, és jó végre egy olyan szubrettel találkozni, aki más miatt szerethető.

Miben különbözik még az Egy csók és más semmi a többi operettől?

Kabaréjelenetekből áll, gyakorlatilag az egész egy kabaré.  A dalok voltak meg először és abból kerekedett ki egy történetet, az operettnél pedig pont fordítva szokott lenni.

Ez egyben az erőssége is szerinted?

Igen, nagyon kedves és szórakoztató az egész darab. Aki szereti az Igazából szerelem című filmet, de már túl sokszor látta otthon a tévében, inkább jöjjön el ide, hasonló élményben lesz része. Fontos, hogy a színházban megnyugvást és szórakozást találjon az ember, kikapcsolódhasson.  Aki eljön, ígérem neki, hogy kikapcsolódhat, nevethet és feltöltődhet.

Ezekre van most a legnagyobb szükségünk.

Feladatunk, hogy a nehéz időkben kitartsunk és szórakoztassunk.

A pályád elején vagy még, mik a terveid? Mennyire igyekszel tudatosan alakítani?

Eleinte próbáltam nagyon tudatosan irányítani, de rá kellett jönnöm, hogy a tervek csak korlátozzák a fantáziát. Jó néha csak sodródni az árral, és bízni abban, hogy jó helyekre visz el. Hiszek abban, hogy a lehetőségek okkal találják meg az embert akkor, amikor.  A Szegedi Nemzeti Színház is okkal talált meg engem. Örülök, hogy most egy ekkora múltú kőszínházban játszhatok. Hogy mit hoz a jövő, azt nem tudom, de most nem is lényeges, mert jól érzem magam itt.

Tecán kívül is szép feladatok is várnak még rád az évadban.

Igen, a Hegedűs a háztetőnben és a Kakukkfészekben láthat még a közönség. Örülök ezeknek a lehetőségeknek, mindhárom darab különbözik, kiegészítik egymást a feladatok. A Hegedűs a háztetőnt nagyon várom, szerintem az egyik legjobb musical a világon, azonnal okoz egyfajta otthonos érzést, mindenki tud kapcsolódni hozzá.