Játszva, szórakoztatva nevelik a nézők generációit: egyetlen kőszínházként a szegedi tartott karantén alatt is online tantermi előadást

2021. november 24.

Kooperáló elnevezéssel színjátszóköröket és más szórakoztató, játékos foglalkozásokat tart a Szegedi Nemzeti Színház, hogy a különböző színpadi műfajokat megszerettesse a következő generációval, azokat a felnőtteket, akik pedig már szeretik, még elkötelezettebbé tegye.

– A Kooperáló a Szegedi Nemzeti Színház színházpedagógiai alkotóműhelye, ez igazából egy kreatív alkotótér, ahol a színházpedagógiai módszertanra épülve különböző közösségi programokkal várom a fiatalokat és a felnőtteket – mondta Kállai Ákos színházpedagógus. A cél egyfelől a személyiségfejlesztés, közösségépítés, és az is, hogy az emberek gyakorolják a közös gondolkodást, hogy milyen együtt alkotni olyan témák mentén, amik a színházi előadáshoz kapcsolódnak. Másfelől az is cél, hogy az emberek közelebb kerüljenek a színházi gondolkodásmódhoz, hogy tudatosabb, a színházi kultúrát értőbb és azt formáló közösséggé és közönséggé váljanak.

– Vannak általános iskolásoknak és kamaszoknak szóló színjátszóköreink, ezek év elejétől működnek, beteltek. Van viszont felnőtteknek szóló közösségi játéktér is minden vasárnap délután 5-től 7 óráig a színház próbatermében. Ezekre a foglalkozásokra bármikor bárki jöhet, akár csak egy alkalomra is. A cél a kikapcsolódás, amit különböző színházi gyakorlatok segítségével valósítunk meg. A programon egyetemisták és szépkorúak is feltűnnek, akik zárkózottabbak, és szeretnék gyakorolni a kapcsolatteremtést. Viszont vannak, akiket a színház érdekel, és a színházi gyakorlatok, de olyanok is eljönnek, akik csak szeretnék önfeledten jól érezni magukat, játszani, nevetni egyet – tette hozzá a színházpedagógus. – Olyan koncentrációs és energetizáló csapat- és ritmusjátékokat, szituációs gyakorlatokat veszünk elő, amik nagyon jól építik a közösség dinamikáját, ugyanakkor a figyelmet is. Ezek szórakoztatóak, miközben hatékonyan fejlesztik a személyiséget is; korhatár nélkül, óvodástól 99 éves korig mindenki meríthet belőle.

A Hangadó elnevezésű programjuk felkészítő és feldolgozó foglalkozásokat jelent a színház előadásaihoz. Ezeket elsősorban iskolás osztályoknak szánják, akik jegyet váltanak egy előadásra, és ha kérik, vagy az előadás előtt, vagy utána, akár előtte és utána is kimennek az iskolába, és az előadáshoz kapcsolódóan játszanak, gondolkodnak, beszélgetnek az adott témáról, az előadásról, annak tartalmi és formai sajátosságairól. Erre egész évben lehet jelentkezni; tartanak ilyet az 1984-hez, a Sirályhoz, a Leonce és Lénához és A padláshoz is.

A teljes cikk a Szeged.hu oldalán olvasható.