Così fan tutte

Wolfgang Amadeus Mozart
Così fan tutte
vígopera két felvonásban
kisszínház
Kategória: 
Bemutató
Bemutató: 
2020. január 17. 19:00

A librettót Lorenzo da Ponte írta.

Bár Mozart Bécsben bemutatott operái közül a Così aratta a legnagyobb sikert, a császár halála miatt kilenc előadás után lekerült a műsorról. A nemzeti gyász miatt ugyanis a színházakat két hónapra bezárták. Ez az idő elegendő volt Mozart ellenfeleinek, hogy megakadályozzák a továbbjátszást.

Az eredeti cím (Mind így csinálják) és a német fordítások címválasztása is (Asszonyhűség, Próbatétel, avagy mind egyformák, Női hűség) arra enged következtetni, hogy az opera a nők ingatag természetét állítja pellengérre, elfeledkezve arról a közismert tényről, hogy kettőn áll a vásár. A korabeli Bécsben sokaknak, később a prűd osztrák biedermeierben még többeknek túl pikáns volt a téma, Európa más országaiban azonban sikerrel játszották a Cosìt. Elvégre Mozart muzsikája zseniális, a libretto pedig olyan kíméletlen éleslátással boncolgatja a párkapcsolatot, ami egy mai néző számára is elgondolkodtató.

A Così fan tutte beavató előadásként kerül a műsorba, ami a várhatóan rendkívül invenciózus rendezés keretén belül egy olyan szándékot is igyekszik megvalósítani, hogy az operákban kevésbé járatosak is megszeressék a műfajt.

AZ ELŐADÁS HOSSZA KB. 150 PERC, EGY SZÜNETTEL.

Alkotók: 
Díszlettervező
Jelmeztervező/dramaturg
Karigazgató
Zenei asszisztensek
Ügyelő
Rendezőasszisztens
Közreműködők: 
a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház énekkara