Oltalomkeresők

Fábián Péter
Oltalomkeresők
fabula, előbemutató
kisszínház
Kategória: 
Bemutató
Bemutató: 
2025. május 23. 19:00

Aiszkhülosz azonos című tragédiája és valós történetek alapján írta Fábián Péter.

Aiszkhülosz Oltalomkeresők című tragédiája képezi alapját a Szegedi Nemzeti Színház saját fejlesztésű előadásának. Danaosz király ötven lánya, vagyis a Danaidák vérfertőző nász elől menekülnek: nagybátyjuk, az egyiptomi király saját fiaihoz akarja feleségül adni őket. A rémült lányok Argosz városától kérnek menedéket. Az argoszi király nehéz döntés előtt áll: ha elutasítja a Danaidák kérelmét, azzal megsérti a vendégbarátság ősi jogát, mely szerint az oltalmat keresőket be kell fogadni és vendégként bánni velük, és ezzel az istenek haragját vonja magára. Ha befogadja őket, úgy pedig az egyiptomi király haragját vonja magára, és háborúba sodorhatja népét. A király végül úgy dönt, a népgyűlés elé viszi a kérdést: mihez kezdjünk a menedékkérőkkel?

A színház felkért alkotói a Szegedhez közeli, határmenti településekre látogatnak, és interjúkat készítenek menekültekkel, segélyszervezetek dolgozóival, határvadászokkal helyi lakosokkal magyar és szerb oldalról egyaránt. Emberi történeteket keresnek, hogy árnyaltabb

képet kapjanak arról, mi történik ma Magyarország déli határán. Az összegyűlt történeteket továbbgondolják, majd színpadi jelenetekké sűrítik. Így áll össze a színdarab, amely számtalan alakban szövi tovább a Danaidák ősi történetét.

Az előadás az Európai Unióhoz való csatlakozásunk húsz éves évfordulója előtt tiszteleg.

Alkotók: 
Rendező