La Mancha lovagja

Dale Wasserman
La Mancha lovagja
zenés színmű
nagyszínház
Kategória: 
Bemutató
Bemutató: 
2012. november 16. 19:00

Írta: Dale Wasserman
Zene: Mitch Leigh
Dalszövegek: Joe Darion
Fordította.: Blum Tamás

 „La Mancha egyik falujában – a nevét említeni sem akarom – élt nemrég egy nemesember, olyasféle, akinél a fogason dárda, régi pajzs függ, van egy girhes paripája meg egy nyughatatlan agara. Hidalgónk életkora közel járt az ötvenhez, testalkata izmos, termete szikár, arca csontos volt, ő maga rendesen igen korán kelt, s a vadászatot különösen kedvelte. Hanem azt már fel kell említenünk, hogy a nemes lovag, valahányszor üres órái valának (s az egész esztendő legnagyobbrészt üres órákból állott), lovagregények olvasásával foglalkozott, mégpedig oly mohó vággyal és gyönyörködéssel, hogy miattok utóbb teljesen elhanyagolta a vadászat élvezeteit, de még tulajdon gazdaságát is; kíváncsisága s balga mohósága úgyannyira elhatalmasodott rajta, hogy holdat hold után adogatott el szántóföldjéből, csak hogy olvasni való lovagregényeket vehessen.

Egyszóval, lovagunk annyira belegabalyodott az olvasásba, hogy reggeltől estig, estétől reggelig mindig csak olvasott, s így a kevés alvás és sok olvasás úgy kiszárította agyvelejét, hogy végre elvesztette józan ítéletét. Midőn elméje így teljesen megháborodott, olyan különös gondolata támadt, hogy túltett minden eddig látott bolondságon: illendőnek és szükségesnek látta mind a saját dicsősége öregbítésére, mind a közjó érdekében, hogy beálljon kóbor lovagnak, s lóháton és fegyveresen járjon szerte a világban, kalandokat keressen, s véghezvigye mindazt, amit olvasmányai szerint a kóbor lovagok véghezvittek: megtoroljon mindennemű sérelmet, belerohanjon minden elképzelhető veszedelembe, mert ha mindent szerencsésen kiáll, örökké fennmaradó hírnévre és dicsőségre tehet szert.” (Cervantes: Don Quijote)

A La Mancha lovagja Cervantes regényének világsikerű musical változata.
A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.
A február 24-i előadáson jeltolmács közreműködik!

 

Szereplők: 
Cervantes, Don Quijote
Kormányzó, Fogadós
Herceg, Dr. Carrasco
Házvezetőnő
Antonia
Inkvizíció Kapitánya
Pedro, összvérhajcsár főnök
Anselmo, borbély
Alkotók: 
Díszlettervező
Jelmeztervező
Koreográfus
Karigazgató
Zenei asszisztensek
Rendezőasszisztens
Közreműködők: 
További szerepekben: a Szegedi Nemzeti Színház tánckarának és énekkarának művészei. Közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar.